Home / Press releases » Experţii germani salută modificările referitoare la sporirea răspunderii judecătorilor print
Experţii germani salută modificările referitoare la sporirea răspunderii judecătorilor
14.07.2010    
Ministerul Justiţiei, în cooperare cu Fundaţia germană pentru Cooperare Juridică Internaţională (IRZ), a organizat dezbateri privind răspunderea judecătorilor în Republica Moldova.
 
Noile reglementări privind răspunderea disciplinară a judecătorilor sunt foarte salutabile, iar reforma se află pe calea corectă spre consolidarea justiţiei într-un stat de drept şi merită a fi sprijinită, menţionează expertul german Edgar Isermann, ex-Preşedinte al Judecătoriei Supreme a landului Saxonia de Jos, Germania. De asemenea, Edgar Isermann susţine că această reformă consolidează reputaţia justiţiei din Republica Moldova pe plan internaţional.
 
Reamintim că amendamentele elaborate de Ministerul Justiţiei pentru a spori răspunderea disciplinară a judecătorilor şi pentru a evita exercitarea presiunilor asupra judecătorilor au fost adoptate de Parlament în cadrul şedinţei din 9 iulie 2010.
 
Acestea se referă în special la completarea listei abaterilor disciplinare, prevăzute în Legea cu privire la statutul judecătorului. Astfel, judecătorii vor fi sancţionaţi dacă nu vor publica hotărârile judecătoreşti pe pagina web a instanţei, dacă vor emite o hotărâre prin care au fost încălcate drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului sau dacă nu vor respecta din motive neîntemeiate orarul şedinţelor de judecată. În cazul săvârşirii unei abateri disciplinare care afectează imaginea sistemului judecătoresc sau în cazul săvârşirii repetate a abaterilor disciplinare, judecătorul va fi eliberat din funcţie. De asemenea, a fost instituită o nouă obligaţie pentru judecători de a informa, în scris, preşedintele instanţei judecătoreşti unde acesta activează şi Consiliul Superior al Magistraturii despre orice tentativă de a fi influenţat în procesul de examinare a cauzelor.
 
Vedeţi aici modificările care au fost elaborate de Ministerul Justiţiei pentru a spori răspunderea disciplinară a judecătorilor şi pentru a evita exercitarea presiunilor asupra judecătorilor.
 
Share in:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
The development of this web-page was made with the financial support of the JOINT PROGRAMME BETWEEN THE COUNCIL OF EUROPE AND THE EUROPEAN UNION "DEMOCRACY SUPPORT PROGRAMME IN THE REPUBLIC OF MOLDOVA"
gototop
Sitemap
Contact
Phone.: (+373 22) 23 33 40
Fax: (+373 22) 23 47 97
Total visits: 8352671     Soluție
 
Services
Close