Home / Press releases » Proiectul Strategiei de Reformare a Sectorului Justiției este supus unei dezbateri publice finale print
Proiectul Strategiei de Reformare a Sectorului Justiției este supus unei dezbateri publice finale
17.08.2011    

Proiectul Strategiei de Reformare a Sectorului Justiției a fost discutat astăzi într-o rundă finală de dezbateri publice, organizate de Ministerul Justiției, cu suportul Programului Comun al Uniunii Europene şi Consiliului Europei ”Susţinerea democraţiei în Moldova”. La dezbateri au participat membrii grupurilor de lucru care au contribuit la elaborarea acestui document, cei mai relevanți actori din domeniul justiției, precum și experți naționali și internaționali.

În deschiderea discuției, ministrul Justiției, Oleg Efrim, a subliniat că scopul acestei strategii este edificarea unui sistem de justiție accesibil, eficient, independent, transparent, profesionist și responsabil față de societate, care să corespundă standardelor europene, să asigure supremația legii și respectarea drepturilor omului. De asemenea, potrivit lui Oleg Efrim, lupta cu corupția este unul dintre pilonii de bază în jurul cărora a fost construit proiectul acestei strategii. Astfel, pentru combaterea și prevenirea acestui fenomen, urmează să fie aplicat un set mult mai strict de criterii de eligibilitate pentru funcția de judecător, promovat principiul toleranței zero pentru infracțiuni de corupție în sistemul de justiție și, totodată, majorate salariile magistraților.

Elaborarea Strategiei de Reformare a Sectorului Justiției a început pe 3 iunie 2011, iar ca factori determinanți ai acestei reforme au fost nivelul scăzut al încrederii în justiție din partea societății, percepția quasi-generală a gradului avansat de corupție în sectorul justiției, crearea unui mediu favorabil pentru creșterea economică și a investițiilor, precum și aspirațiile europene ale Republicii Moldova. Proiectul acestui document a fost discutat inițial în cadrul a cinci grupuri de lucru – pentru reforma procedurii civile, reforma procedurii penale, reforma sistemului judecătoresc, reforma organelor procuraturii şi unui grup special consacrat justiţiei pentru minori. De asemenea, proiectul Strategiei a fost expediat atât partidelor extraparlamentare, cât şi fracţiunilor parlamentare.

Varianta finală, ajustată și revizuită în baza tuturor comentariilor obținute și avizelor expediate, precum și concluziilor formulate în urma dezbaterilor de astăzi, va fi expediată Guvernului şi Consiliului naţional pentru reforma organelor de ocrotire a normelor de drept, pe data de 22 august 2011.

Aplicarea Strategiei de Reformare a Sectorului Justiției, prevăzută pentru o perioadă de cinci ani, va fi monitorizată, după adoptarea acesteia în Parlament, de mai multe grupuri de lucru permanente, create pentru fiecare pilon strategic al acestui document. Grupurile de lucru, compuse din reprezentanți ai actorilor vizați din sectoarele justiției și reprezentanți ai societății civile, vor funcționa în cadrul Ministerului Justiției și vor fi responsabile pentru elaborarea planurilor anuale de lucru și realizarea acestora. De asemenea, Ministerul Justiției va elabora și un cadru financiar, care va include cheltuielile necesare pentru realizarea Strategiei.

 

17.08.2011

 
Share in:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
The development of this web-page was made with the financial support of the JOINT PROGRAMME BETWEEN THE COUNCIL OF EUROPE AND THE EUROPEAN UNION "DEMOCRACY SUPPORT PROGRAMME IN THE REPUBLIC OF MOLDOVA"
gototop
Sitemap
Contact
Phone.: (+373 22) 23 33 40
Fax: (+373 22) 23 47 97
Total visits: 8034990     Soluție
 
Services
Close