Home / Press releases » Fortificarea mecanismului național de combatere a infracțiunilor motivate de ură print
Fortificarea mecanismului național de combatere a infracțiunilor motivate de ură
14.03.2019    

Ministerul Justiției a fost gazda unei mese rotunde la care s-a discutat despre necesitatea îmbunătățirii cadrului legal pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor motivate de ură.

Reprezentanți ai Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Interne, organizațiilor necomerciale de profil și a proiectelor de asistență externă în domeniul drepturilor omului au vorbit despre identificarea situațiilor de discriminare rasială, intoleranță față de orientare sexuală diferită etc. Activitatea unui proiect de asistență derulat recent a conținut o serie de instruiri în scopul consolidării capacităților poliției în combaterea crimelor motivate de ură, fiind elaborat un ghid privind investigarea acestui tip de infracțiuni.

„Un element foarte important în a cunoaște crima de ură este sistemul de evidență, sper că avem un sistem îmbunătățit și percepem mai bine ce înseamnă acest tip de infracțiune. În Codul penal există mecanisme de identificare și incriminare a crimelor motivate de ură, dar ele nu sunt pe deplin explorate. De asemenea, este important să sporim capacitățile și cunoștințele avocaților – partea apărării ce reprezintă al doilea taler al balanței femidei, pentru asigurarea principiului egalității armelor”, a afirmat secretarul general de stat, Anatolie Munteanu.

În cadrul discuțiilor a fost menționat faptul că numărul infracțiunilor motivate de ură înregistrate în anul 2018 s-a triplat comparativ cu numărul celor înregistrate în anul precedent, considerat a fi un indiciu al îmbunătățirii sistemului de evidență al acestor cazuri. Participanții la eveniment au manifestat predispunere spre cooperare în vederea aplicării ample a recomandărilor structurilor internaționale în acest domeniu, în special a Comisiei Europene împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI).

 

 

Pentru mai multe informații, contactați

Serviciul Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției

tel: (+373 22) 20 14 08, e-mail: presa@justice.gov.md

 
Share in:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
The development of this web-page was made with the financial support of the JOINT PROGRAMME BETWEEN THE COUNCIL OF EUROPE AND THE EUROPEAN UNION "DEMOCRACY SUPPORT PROGRAMME IN THE REPUBLIC OF MOLDOVA"
gototop
Sitemap
Contact
Phone.: Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31; Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77
Fax: (+373 22) 23 47 97
Total visits: 9347360     Soluție
 
Services
Close