Home / Press releases » MINISTRUL JUSTIŢIEI A EFECTUAT O ŞEDINŢĂ print
MINISTRUL JUSTIŢIEI A EFECTUAT O ŞEDINŢĂ
12.10.2009    

„În Republica Moldova domneşte frica printre cetăţeni de a vorbi la telefon, de teama că sunt interceptate convorbirile telefonice. Este necesar de a stabili foarte clar în lege când pot fi efectuate aceste măsuri operative de investigaţii, pentru a evita riscul legat de interceptarea abuzivă a cetăţeanului” a declarat Ministrul Justiţiei Alexandru Tănase în cadrul întâlnirii cu instituţiile publice şi cu operatorii de telefonie din Moldova.

Vladimir Grosu, Agentul Guvernametal, a menţionat că Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi-a expus punctul său de vedere asupra Legii cu privire la activitatea operativă de investigaţii (nr.45-XIII din 12 aprilie 1994) în contextul dosarului Iordachi şi alţii contra Moldovei.

CEDO a notat că legea nu oferă minimul de garanţii legale contra abuzurilor din partea autorităţilor la efectuarea măsurilor operative de investigaţii, iar normele din legea nominalizată sunt imprevizibile şi neclare. De asemenea, CEDO a menţionat că legea nu defineşte clar persoanele care pot fi supuse măsurii de interceptare, nu stabileşte limitele de termen pentru efectuarea acestor măsuri şi nu există un control judecătoresc eficient asupra aplicării acestor măsuri.

Vladimir Grosu a prezentat şi amendamentele care vin urmează a fi efectuate în contextul obiecţiilor formulate de CEDO cu privire la prevederile Legii cu privire la activitatea operativă de investigaţii: stabilirea clară a termenelor şi a persoanelor în privinţa cărora vor fi aplicate măsurile operative de investigaţie, reducerea sferei de aplicabilitate a măsurilor, stabilirea unor garanţii de confidenţialitate a datelor, reglementarea răspunderii a persoanelor care vor efectua măsurile, instituirea unui mecanism de contestare judiciară a hotărârilor de autorizare şi aplicare a măsurilor operative, stabilirea unui cadru legal de păstrare a datelor confidenţiale şi distincţia clară între atribuţiile, rolul şi funcţiile fiecărui participant la efectuarea măsurilor.

Alexandru Tănase a adus la cunoştinţă reprezentanţilor instituţiilor publice şi a operatorilor de telefonie că până la sfârşitul lunii octombrie va fi pregătit un proiect de lege de amendare a legislaţiei care reglementează interceptarea convorbirilor telefonice, care va include toate recomandările CEDO, cele ale instituţiilor publice implicate în efectuarea activităţii operative de investigaţie şi ale operatorilor de telefonie mobilă şi fixă.

Reprezentanţii operatorilor de telefonie mobilă şi fixă au declarat că susţin iniţiativa de a modifica legea dată, pentru că în momentul de faţă operatorii nu pot garanta formal clienţilor săi siguranţa dreptului de a trăi dosit faţă de alte priviri terţe.    În Republica Moldova, în cazul a 60 la sută din infracţiunile penale Codul penal prevede că pot fi aplicate măsurile operative de investigaţii, iar pe parcursul anilor 2008-2009 în 98 la sută dintre demersurile adresate Curţii Supreme de Justiţie se conţineau măsuri de interceptare a convorbirilor telefonice. Dreptul de a efectua măsuri operative de investigaţii astăzi îl deţine Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei.


 
Share in:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
The development of this web-page was made with the financial support of the JOINT PROGRAMME BETWEEN THE COUNCIL OF EUROPE AND THE EUROPEAN UNION "DEMOCRACY SUPPORT PROGRAMME IN THE REPUBLIC OF MOLDOVA"
gototop
Sitemap
Contact
Phone.: (+373 22) 23 33 40
Fax: (+373 22) 23 47 97
Total visits: 7899284     Soluție
 
Services
Close