Prima / Comunicate de presă » Moldova acceptă o procedură mai simplă de extrădare imprimare
Moldova acceptă o procedură mai simplă de extrădare
11.08.2017    

 

11 august 2017, ChișinăuExecutivul a aprobat proiectul de lege înaintat de Ministerul Justiției ce prevede o procedură mai simplă pentru extrădarea cetățenilor care își vor exprima acordul pentru predarea lor statului solicitant.

Beneficiul documentului este accelerarea procedurilor, nefiind obligatorie parcurgerea tuturor formalităților, dar respectându-se drepturile persoanelor care urmează a fi extrădate.

Declarația privind consimțământul persoanei de a fi extrădată și predată autorităților competente ale statului solicitant, va fi înregistrată într-un proces verbal în conformitate cu legislația părții solicitate. Persoana în cauză va beneficia de toate garanțiile procedurale prevăzute de legislația fiecărei părți, în special de accesul la un avocat și interpret.

În acest sens, a fost aprobată ratificarea de către Guvern a celui de-al treilea Protocol adițional la Convenția europeană de extrădare. Documentul a fost elaborat de experți ai Consiliului Europei, întocmit la Strasbourg pe 10 noiembrie 2010 și semnat de Republica Moldova pe 12 aprilie 2013. Acesta urmează a fi prezentat spre examinare Președintelui Republicii Moldova și va intra în vigoare după trei luni de la ratificare.

La elaborarea Protocolului nr. 3 s-a luat în considerare existența practicii de extrădare simplificată în mai multe state. Ratificarea demonstrează responsabilitatea statului pentru aplicarea eficientă a Convenției europene în domeniu, cu respectarea drepturilor omului. De asemenea, va fi sporită cooperarea cu statele membre ale Convenției pentru acordarea asistenței juridice internaționale.

 

Pentru mai multe informații, contactați

Serviciul Protocol, Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției

tel: (+373 22) 20 14 40 / почта: presa@justice.gov.md

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

 Portal Servicii

Linia fierbinte anticorupție: (+373 22) 20-14-20    

 

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel: (+373 22) 23-33-40
Fax: (+373 22) 23-47-97
Vizitatori total: 4910906     Soluție
 
Servicii
Close