Prima / Comunicate de presă » Eduard Serbenco: instituția arbitrajului a demonstrat în timp că este o alternativă viabilă de soluționare a litigiilor imprimare
Eduard Serbenco: instituția arbitrajului a demonstrat în timp că este o alternativă viabilă de soluționare a litigiilor
05.10.2018    

În discursul ținut la conferința internațională dedicată aniversării a 25 ani de activitate a Curții de Arbitraj Comercial Internațional din Republica Moldova, Eduard Serbenco, secretarul de stat din cadrul Ministerului Justiției, a subliniat rolul important și potențialul metodelor alternative de soluționare a litigiilor comerciale.

„Poate că cea mai veche formă de înfăptuire a justiției, instituția arbitrajului a demonstrat în timp că este o alternativă viabilă, fiind practicată la scară largă în materie comercială, atât în litigiile naționale, cât și cele internaționale. Fiind conștientă de avantajele arătate atât pentru părțile litigante, cât și pentru administrarea justiției, și Curtea de la Strasbourg în jurisprudența sa a subliniat că, renunțarea benevolă la dreptul de examinare a cauzei de către o instanță judecătorească în beneficiul arbitrajului nu intră în conflict cu Convenția europeană” a afirmat Eduard Serbenco.

De asemenea, secretarul de stat a menționat că, Ministerul Justiției, fiind autoritatea care promovează politicile în domeniul justiției, urmărește să dezvolte aplicabilitatea arbitrajului și medierii în Republica Moldova deoarece acestea sunt căi extrajudiciare eficiente, aducând beneficii de ordin social și economic. Acest deziderat va rămâne o prioritate în noul document de politici în sectorul justiției ce este în curs de elaborare.

La conferință au fost făcute prezentări elaborate de arbitri, profesori universitari și președinți ai Curților de Arbitraj din Republica Moldova, România, Bulgaria, Cehia, Spania, Estonia, Federația Rusă. Subiectele analizate au fost diverse, printre ele fiind arbitrabilitatea litigiilor aferente societăților comerciale, piețelor financiare, executarea sentințelor arbitrale străine, convenția de arbitraj, măsurile asiguratorii în procedura de arbitraj ș.a.

Se va nota că, Curtea de Arbitraj Comercial Internațional activează pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și este o instituţie permanentă de arbitraj, neguvernamentală, independentă în exercitarea funcţiilor ce îi revin. Principala atribuţie a Curţii de Arbitraj constă în soluţionarea litigiilor comerciale interne şi internaţionale, urmare încheierii de către părți a unei convenţii arbitrale scrise, conform regulamentului Curții sau altor reguli alese de părți,  recunoscute de Curte.

 

Pentru mai multe informații, contactați

Serviciul Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției

tel: (+373 22) 20 14 08, e-mail: presa@justice.gov.md

 

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: (+373 22) 23 33 40
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 7116005     Soluție
 
Servicii
Close