Prima / Transparenţa în procesul decizional / Anunțuri privind organizarea consultării publice » Consultarea publică asupra proiectului Legii cu privire la mediere continuă imprimare
Consultarea publică asupra proiectului Legii cu privire la mediere continuă
19.06.2014    

Ministerul Justiției a organizat a doua parte a consultării publice asupra proiectului Legii cu privire la mediere (prima parte a consultării a avut loc pe 2 ianuarie 2014).

 Promovarea şi dezvoltarea instituţiei medierii, în calitate de  mijloc alternativ de soluţionare a litigiilor, constituie una din sarcinile prioritare prevăzute în Strategia de reformare a sectorului justiţiei, aprobată prin Legea nr. 231 din 25 noiembrie 2011 . Revizuirea legislaţiei în vederea excluderii concurenţei normelor cu privire la mediere derivă și din Planul de acţiuni al Guvernului pentru anii 2012-2015, aprobat prin Hotărârea nr. 289 din  07 mai 2012.

Funcţionarea eficientă a sistemului de soluționare alternativă a litigiilor este indispensabilă procesului de edificare a unui sistem judiciar eficient, având potenţialul de a îmbunătăţi accesul la justiţie, de a reduce termenul necesar soluţionării litigiilor, de a creşte încrederea populaţiei în actul justiţiei. Pe lângă reducerea fluxului mare de dosare din instanţele de judecată, medierea mai are drept scop economisirea resurselor umane și financiare, precum și contribuirea la producerea unor schimbări benefice la nivel socio-cultural.

Astfel, prin promovarea acestui proiect se urmăreşte: fortificarea Consiliului de Mediere, stabilirea condițiilor de accedere în profesie, crearea unui corp de mediatori calificați, lărgirea cercului de subiecți care ar putea organiza cursuri de instruire pentru mediatori, perfecționarea formelor de organizare a activității de mediator, procesul de mediere în domenii specifice, îmbunătățirea modului de executare a acordului de împăcare, susținerea medierii de către stat.

La consultarea publică au participat reprezentanți ai Consiliului de Mediere, ai societății civile și mediatori. Proiectul a fost supus discuțiilor, iar participanţii au venit cu sugestii și propuneri pentru îmbunătăţirea acestuia. Documentul urmează a fi definitivat în baza propunerilor recepționate în urma avizării și consultărilor publice, după care va fi remis Centrului Național Anticorupție pentru efectuarea expertizei anticorupție.

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: (+373 22) 23 33 40
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 7100152     Soluție
 
Servicii
Close