Prima / Comunicate de presă » Ministrul Justiției a retras licența de activitate a executorului judecătoresc Anatolie Chihai, implicat în cazul Regiei Transport Electric Chișinău și cel al Băncii de Economii imprimare
Ministrul Justiției a retras licența de activitate a executorului judecătoresc Anatolie Chihai, implicat în cazul Regiei Transport Electric Chișinău și cel al Băncii de Economii
24.10.2012    

Ministrul Justiției, Oleg Efrim, a semnat astăzi un ordin prin care i-a retras licența de activitate executorului judecătoresc Anatolie Chihai, cu teritoriul de activitate în raionul Ialoveni. Decizia a fost luată la cererea Colegiului disciplinar al executorilor judecătorești, care a constat grave abateri de la procedura de executare comise de Anatolie Chihai.

Menționăm că Anatolie Chihai este unul dintre principalii figuranți în cazul neregulilor comise cu transferul pachetelor de acțiuni de la Banca de Economii, din vara anului trecut, motiv pentru care ministrul Justiției i-a mai retras licența, în ianuarie 2012. La doar câteva zile, însă, acesta a reușit să obțină o decizie judecătorească prin care a fost restabilit în funcție. De asemenea, Chihai a atacat în instanță alte trei ordine prin care activitatea sa a fost suspendată, unele dintre aceste contestații aflându-se și în prezent pe rol.

De această dată, Colegiul disciplinar a fost sesizat de directorul general al Regiei Transport Electric Chișinău, Gheorghe Morgoci, care îi impută lui Anatolie Chihai refuzul de a-și retrage în timp util un titlu executoriu prin care în ianuarie 2011 a fost aplicat sechestru pe bunurile și conturile întreprinderii, în pofida unei decizii definitive și irevocabile a Curții de Apel Chișinău din 21 iunie 2012, care a recunoscut drept ilegală această încheiere a executorului judecătoresc. Astfel, potrivit lui Morgoci, prin tergiversări intenționate și dând dovadă de rea credință, Anatolie Chihai ar fi prejudiciat Regia Transport Electric de un total de peste 360 de mii de lei. Directorul întreprinderii reamintește că, printr-o schemă similară, Chihai ar fi reușit în octombrie 2010 să sustragă alte aproape 2 milioane de lei, pe care Regia a trebuit să lupte pentru a-i recupera din străinătate după ce acțiunile lui Anatolie Chihai au fost, de asemenea, lipsite de putere juridică.

Prin urmare, Colegiul disciplinar a decis că Anatolie Chihai a comis o abatere disciplinară prin atingerea onoarei, probității profesionale ori bunelor moravuri și neglijență în efectuarea lucrărilor legate de procedura de executare.

Amintim că, în ianuarie 2012, Procuratura Generală anunțase că investighează un alt caz, în care, printr-o încheiere emisă de același Anatolie Chihai, Regiei Transport Electric îi erau revendicate 24 de milioane de lei. La fel, numele acestuia apare și în scandalul legat de dosarul penal pe numele directorului întreprinderii ucrainene "Energoatom", Iuri Nedașovski, care a provocat anumite tensiuni în relațiile moldo-ucrainene în ajunul vizitei din februarie 2012 a premierului Vlad Filat la Kiev, precum și în cazul întreprinderii RED Nord, care în 2011 a fost deposedată de aproape 60 de milioane de lei. 

 

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31; Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 9779273     Soluție
 
Servicii
Close