Prima / Comunicate de presă » Problema imunității judecătorilor și a parlamentarilor a fost discutată de ministrul Justiției, Oleg Efrim, cu omologul său albanez, Eduard Halimi imprimare
Problema imunității judecătorilor și a parlamentarilor a fost discutată de ministrul Justiției, Oleg Efrim, cu omologul său albanez, Eduard Halimi
14.11.2012    

Ministrul Justiției, Oleg Efrim, s-a întâlnit astăzi la Tirana cu omologul său albanez, Eduard Halimi. Întrevederea dintre cei doi s-a produs în cadrul vizitei pe care Oleg Efrim o întreprinde în aceste zile în Albania, unde conduce o delegație ce participă la conferința regională cu genericul "Selectarea, formarea și procedura de numire în funcții a judecătorilor și procurorilor în Sud-estul Europei: schimb de bune practici".

Principala  temă a discuției pe care Oleg Efrim a purtat-o cu Eduard Halimi a fost reformele pe care cele două țări le implementează în prezent în Justiție, experiența Albaniei dovedindu-se, în acest sens, extrem de interesantă pentru autoritățile Republicii Moldova. Astfel, unul dintre cele mai importante aspecte s-a dovedit problema imunității judecătorilor, precum și altor demnitari de stat, din perspectiva modificărilor aplicate în Constituția Albaniei acum două luni, când toți membrii Guvernului de la Tirana, parlamentarii, precum și magistrații albanezi au fost lipsiți de orice imunitate.

În context, Oleg Efrim a menționat că un amendament similar la legislația privind funcționarea sistemului judecătoresc, care-i lipsește pe judecătorii moldoveni de imunitate doar în cazurile de corupție, aprobat de Parlamentul Republicii Moldova în vara acestui an, a fost atacat la Curtea Constituțională de Plenul Curții Supreme de Justiție, făcând astfel dovada rezistenței pe care sistemul o opune din interior la orice reforme. El și-a exprimat, însă, speranța că autorii acestei modificări vor beneficia, la fel ca și în cazul Albaniei, de suportul partenerilor internaționali, inclusiv de opinia pozitivă a Comisiei de la Veneția, solicitată cu această ocazie de Curtea Constituțională. De asemenea, Oleg Efrim s-a arătat încrezător că, inspirați de exemplul colegilor lor albanezi, deputații moldoveni vor susține inițiativa relansată astăzi la Chișinău de fracțiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova, care le cer colegilor să renunțe la articolul din Constituție ce le oferă și parlamentarilor imunitate absolută.

În concluzie, cei doi interlocutori au constatat că atât Republica Moldova, cât și Albania se confruntă cu probleme asemănătoare în domeniul Justiției și vor folosi, deci, această ocazie pentru a consolida relațiile bilaterale. Drept urmare, Oleg Efrim i-a adresat lui Eduard Halimi invitația de a face o vizită oficială la Chișinău, pe care ministrul albanez al Justiției a acceptat-o cu plăcere.

 

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31; Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 9779409     Soluție
 
Servicii
Close