Prima / Comunicate de presă » Lansarea serviciului e-apostila în R. Moldova imprimare
Lansarea serviciului e-apostila în R. Moldova
12.08.2013    

Ministerul Justiției a lansat, astăzi, serviciul e-apostila, și astfel R. Moldova devine cea de-a 5-a țară din lume și a 2-a țară din Europa care dispune de un astfel de serviciu. La eveniment au participat Prim-ministrul RM, Iurie Leancă, Ministrul Justiției, Oleg Efrim, Directorul Centrului de Guvernare Electronică, Stela Mocan, Șeful Serviciului Apostilă, Valeriu Frimu.

În deschiderea evenimentului, Oleg Efrim a declarat că, prin lansarea serviciului e-apostila Ministerul Justiției își propune modernizarea serviciilor pe care le prestează cetățenilor, prin aplicarea noilor sisteme de procesare a informației pentru a oferi servicii de calitate și la costuri adecvate. Astfel, prețul pentru apostilarea anumitor acte se va ieftini cu 200-300%”. Totodată, Oleg Efrim a subliniat că, serviciul e-apostila face parte din conceptul de e-justiție pe care  MJ l-a elaborat și-l promovează.

Prim-ministrul, Iurie Leancă, prezent la lansarea serviciului, inclus pe agenda priorităților Guvernului în primele 100 de zile a ținut să menționeze că „serviciu e-apostila este un pas spre transparență, spre servicii calitative, tarife mai joase, mai puține bariere birocratice și care are menirea să elimine posibilele abuzuri ale funcțonarilor față de cetățeni”. 

Stela Mocan, Directorul Centrului de Guvernare Electronică a punctat că tehnologiile informaționale oferă nu doar posibilitatea de a comunica, dar și soluții în timp real, iar lansarea serviciului e-apostilă se înscrie în acest context.

De remarcat că în anul 2012, Ministerul Justiției a înregistrat 95 de mii de solicitări pentru eliberarea apostilei. Iar odată cu lansarea serviciului “e-apostila” va fi îmbunătăţit mecanismul de prestare a serviciilor publice de aplicare a apostilei și va fi redus termenele de examinarea a actelor depuse spre apostilare.

Dacă pînă în prezent, dosarul cu acte se depunea doar la MJ, după lansarea serviciului, apare posibilitatea de a solicita și achita online serviciul apostila pe site-ul www.apostila.gov.md, oficiile strării civile, misiunile diplomatice etc. Respectiv, documentele nu vor fi eliberate doar de către MJ, ci vor putea fi descărcate și pe site-ul www.apostila.gov.md de către cetățenii care sunt deținători ai semnăturii digitale. Va fi redus termenul de eliberare și costul actelor remise spre apostilare. Astfel, dacă pînă acum, cetățenii trebuiau să aștepte apostilarea actelor între 6 ore și 10 zile, în curând va fi posibilă obținerea apostilei între 1 oră și 5 zile. Vor fi eliberate de două ori mai rapid, actele ce pot fi obținute gratuit, 5 zile în loc de 10 zile, 30 lei vor costa actele eliberate într-o zi și 50 de lei cele perfectate într-o oră (costul include  taxa de stat în valoare de100 de lei pentru toate categoriile de acte). 

De menționat că, principalii beneficiari ai Serviciului e-apsotilă vor fi cetățenii R. Moldova din afara țării. Aceștia vor fi scutiți de a prezenta procuri, pentru că își vor putea apostila online, personal, actele necesare, din orice colț al lumii.

Apostila este semnul imprimat al ştampilei, completat la toate rubricile şi sigilat în modul corespunzător. Aplicarea “apostilei”este  unica formalitate care poate fi solicitată pentru a atesta veridicitatea semnăturii, calitatea în care a acţionat semnatarul actului său, după caz, autenticitatea sigiliului şi a ştampilei de pe acest act. În conformitate cu prevederile Regulamentului privind aplicarea apostilei, "APOSTILA" se aplică pe actele oficiale întocmite pe teritoriul Republicii Moldova care urmează să producă efecte juridice pe teritoriul unui stat, parte la Convenţia de la Haga.

 

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31; Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 9802079     Soluție
 
Servicii
Close