Prima / Comunicate de presă » Guvernul a aprobat Proiectul de Lege cu privire la avocatul poporului prezentat de Ministerul Justiției imprimare
Guvernul a aprobat Proiectul de Lege cu privire la avocatul poporului prezentat de Ministerul Justiției
04.09.2013    

În cadrul ședinței de azi a Cabinetului de Miniștri, Ministrul Justiției Oleg Efrim, a prezentat prevederile Proiectului de Lege cu privire la avocatul poporului (AP). Noul proiect de lege a fost elaborat de către Ministerul Justiției (MJ) cu suportul “Grupului de lucru pentru elaborarea amendamentelor la cadrul legislativ privind activitatea Centrului pentru Drepturile Omului (CpDO) şi a mecanismului naţional de prevenire a torturii”, din componenţa căruia au făcut parte reprezentanţi ai CpDO, MJ, Ministerului Finanţelor, societăţii civile, ONU şi PNUD, precum și experţi internaţionali.

Ministrul Justiției a prezentat Cabinetului de Miniștri elementele de inovație ale Proiectului de lege printre care: redenumirea instituției din „avocatului parlamentar” în „avocatul poporului”; reorganizarea structurii interne prin crearea „oficiului avocatului poporului” administrat de către un Secretar General; modificarea procedurii de selectare și numire a AP prin asigurarea unui concurs transparent cu participarea societății civile; prelungirea perioadei mandatului AP de la 5 la 7 ani; existența unui singur avocat al poporului care va avea un mandat unic; reglementarea garanțiilor sociale ale AP; consolidarea capacității funcționale ale oficiului AP; fortificarea mecanismului național de prevenire a torturii (președintele fiind ales de către membrii consiliului pentru prevenirea torturii); dezvoltarea independenței și imunității AP; asigurarea independenței financiare a oficiului AP prin stabilirea bugetului aprobat direct de Parlament, etc.

Ministrul Justiției a menționat că, definitivarea acestui proiect de lege a implicat un efort considerabil depus timp de doi ani de Grupul de lucru responsabil. Astfel, proiectul a fost supus discuțiilor publice și definitivat conform propunerilor prezentate de societatea civilă.

Exponenții societății civile participanți la procesul de avizare și consultare a proiectului, inclusiv CNP, au apreciat pozitiv mecanismul de elaborare și promovare a proiectului dar și normele care urmează a garanta transparența activității și independența AP.

Conform Strategiei de Reformă a Sectorului Justiției 2011-2016, Proiectul de lege cu privire la avocatul poporului are drept scop reformarea “instituției avocatului parlamentar” din R. Moldova fiind inclus în Agenda de 100 de zile a Guvernului. Noul proiect vine să înlocuiască actuala Lege cu privire la avocaţii parlamentari, nr.1349-XIII din 17 octombrie 1997.

Instituţia „avocatului poporului” care activează în RM din aprilie 1998, este similară instituției „ombudsman-ului” regăsită în statele din întreaga lume.

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31; Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 9779263     Soluție
 
Servicii
Close