Prima / Comunicate de presă » Pachetul de proiecte de legi care reglementează măsurile anticorupţie, elaborat de Ministerul Justiţiei, a fost avizat pozitiv de Comisia juridică, numiri şi imunităţi imprimare
Pachetul de proiecte de legi care reglementează măsurile anticorupţie, elaborat de Ministerul Justiţiei, a fost avizat pozitiv de Comisia juridică, numiri şi imunităţi
06.11.2013    

Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, a prezentat astăzi, 6 noiembrie, în cadrul Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului Republicii Moldova pachetul de proiecte de legi ce urmează să excludă corupţia în rândul sistemului public, fiind avizat pozitiv.  

Pachetul cuprinde 3 proiecte de legi, între care proiectul de lege cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor, proiectul de lege cu privire la testarea integrităţii profesionale şi proiectul de lege ce include completarea Codului Penal cu o nouă măsură de siguranţă "confiscarea extinsă a averii" şi o nouă componenţă de infracţiune "îmbogăţirea ilicită", precum şi obligarea prin lege a candidaţilor la funcţia de judecător sau procuror de a fi testaţi la poligraf.

Proiectele sus-menționate avizate de Comisia juridică, numiri și imunități au fost aprobate de Guvern la ședința din 16 octombrie, anul curent, și sunt realizate în contextul implementării Strategiei de reformă a sectorului justiției 2011-2016. Necesitatea elaborării măsurilor anti-corupție a fost condiţionată de importanţa acordată principiilor bunei guvernări, prevenirii şi combaterii corupţiei, în activitatea diferitor autorităţi ce exercită puteri publice în Republica Moldova. Perfecţionarea reglementărilor în domeniu este determinată și de prevederile programului de activitate al Guvernului Republicii Moldova „Integrarea Europeană: Libertate, Democraţie, Bunăstare", care conţine drept prioritate "Consolidarea sistemului naţional de integritate şi de luptă împotriva corupţiei".

"Aș vrea să reiterez importanța măsurilor expuse mai sus în vederea realizării reformei în sistemul justiției, fortificării independenței și integrității sistemului judecătoresc, îndeplinirii condiționalităților pe care le avem în fața partenerilor de dezvoltare pentru asigurarea regimului liberalizat de vize, bunei implementări a Acordului de Asociere care urmează a fi încheiat - condiții care vor îmbunătăți semnificativ atitudinea cetățenilor față de justiție și încrederea în instituțiile publice", a concluzionat ministrul Justiţiei.

Pachetul de legi urmează să fie examinat în regim prioritar, în una din ședințele următoare ale Parlamentului.

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31; Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 9779180     Soluție
 
Servicii
Close