Prima / Comunicate de presă » „ Răspunderea disciplinară a judecătorilor: studiul comparativ al practicilor din Lituania şi Moldova 6 – 7 noiembrie ” – seminar organizat în cadrul Ministerului Justiției imprimare
„ Răspunderea disciplinară a judecătorilor: studiul comparativ al practicilor din Lituania şi Moldova 6 – 7 noiembrie ” – seminar organizat în cadrul Ministerului Justiției
07.11.2013    

Ministerul Justiției organizează în perioada 6-7 noiembrie un seminar cu tematica „Răspunderea disciplinară a judecătorilor: studiul comparativ al practicilor din Lituania şi Moldova" cu scopul de a prezenta cele mai bune experiențe în vederea implementării noilor prevederi ale proiectului de lege cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor (care a fost avizat pozitiv de către Comisia Juridică, Numiri și Imunități) și pentru fortificarea capacităților instituției responsabile pentru aplicarea sancțiunilor disciplinare în caz de încălcare a legislației de către judecători. Lectorii invitați sunt Dl. Algis Norkūnas, Preşedintele Comisiei de Etică şi Răspundere Disciplinară a Judecătorilor/ Judecător al Curţii Supreme de Justiţie din Lituania și Dna. Diana Butrimienė, membru al Comisiei de Etică şi Răspundere Disciplinară a Judecătorilor/ fost membru al Curţii de Onoarea a Judecătorilor, judecător al Judecătoriei de sector  din Vilnius.

În cadrul seminarului s-au discutat subiecte cu privire la sistemul de răspundere disciplinară al judecătorilor din Lituania și din Republica Moldova, aspecte reglementate de noul proiect de lege cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor în Moldova, examinarea studiilor de caz: cele mai relevante decizii din domeniul răspunderii disciplinare a judecătorilor din Lituania și din Moldova. Formatorii din Lituania au împărtășit din experiența lor practici cu privire la examinarea cauzelor care au ca obiect lipsa de profesionalism al judecătorilor, comunicarea judecătorilor ex-parte, violarea gravă de către judecători a obligațiunilor profesionale. În acest context, a fost reiterat că principiul de bază al răspunderii disciplinare al judecătorilor este  - toleranța zero față de orice abatere comisă de către judecători, asigurarea unui mecanism util de autoperfecționare a sistemului în vederea diminuării numărului de abateri și eficiența sancțiunilor aplicate.

La eveniment au participat, membrii Colegiului Disciplinar al Judecătorilor, membrii Consiliului Superior al Magistraturii, judecători şi preşedinţi de instanţe, membrii Inspecţiei Judiciare, reprezentanţii societăţii civile, membrii organelor disciplinare ale altor profesii juridice (procurori, executori judecătoreşti, avocaţi), reprezentanţii Ministerului Justiţiei precum şi ai Departamentului de Administrare Judecătorească.

Seminarul este organizat de Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova şi Administraţia Naţională a Instanţelor de judecată din Lituania în cadrul proiectului „Suportul oferit Moldovei în promovarea reformelor în sectorul justiţiei" finanţat de programul  "Lithuanian Development Cooperation Policy".

 

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31; Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 9801743     Soluție
 
Servicii
Close