Prima / Comunicate de presă » UE a oferit 15 milioane de euro pentru reformele din justiţie imprimare
UE a oferit 15 milioane de euro pentru reformele din justiţie
24.12.2013    

Republica Moldova a primit prima tranşă de 15 milioane de euro, din cele 60 de milioane de euro promise de Uniunea Europeană pentru reformarea sistemului justiţiei. În cadrul unei conferinţe de presă, atât ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, cât şi Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, au menţionat că acest lucru a fost posibil graţie faptului că ţara noastră şi-a îndeplinit obligaţiile convenite cu Uniunea Europeană. Ministrul Justiţiei a declarat că alocarea acestor bani se datorează faptului că Republica Moldova a realizat paşi concreţi pentru reformarea instituţiilor de drept. „Este un motiv de bucurie. Acest lucru înseamnă că noi am convins Uniunea Europeană de seriozitatea intenţiilor noastre. Republica Moldova urmează să finalizeze precondiţiile pentru a obţine cea de-a doua tranşă de ajutor financiar de la UE. Vorbim aici despre pachetul de legi anticorupţie", a mai spus Oleg Efrim.

Potrivit ministrului, Uniunea Europeană acoperă mai mult de jumătate din suma necesară pentru implementarea reformelor în justiţie. „Uniunea Europeană oferă Republicii Moldova un sprijin fără precedent, pentru reforma în justiţie, pentru o ţară non-membră Uniunii Europene. În anul 2012 am reuşit să creăm peste 500 de locuri de muncă în sistemul judecătoresc. Am reuşit să majorăm bugetul pentru justiţie, în anul 2013, cu 60 la sută, comparativ cu bugetul pentru anul 2012".

La rândul său, Pirkka Tapiola a declarat că Uniunea Europeană va continua să susţină reformele din ţara noastră. Şeful delegaţiei europene la Chişinău a ţinut să precizeze, însă, că mai avem multe de făcut. „Sunt convins că vom reuşi. Vorbim de reformele de care suntem interesaţi să vină în beneficiul cetăţeanului, iar acest lucru se încadrează în dialogul Uniunea Europeană - Republica Moldova. Corupţia din sistemul judiciar reprezintă una dintre cele mai urâte forme de corupţie într-un stat", a mai spus Pirkka Tapiola.

Potrivit Şefului delegaţiei UE, Pirkka Tapiola, „celelalte trei tranşe, din sprijinul financiar european de 60 de milioane de euro, vor fi acordate până în 2016. Mărimea acestora va fi variabilă, în funcţie amploarea reformelor".

Pentru ca Republica Moldova să beneficieze în continuare de suportul bugetar din partea Uniunii Europene, este nevoie ca în următorul an să respecte mai multe condiţionalităţile legate de reformarea sistemului judiciar, procesului de urmărire penală, executarea hotărârilor judecătoreşti, sistemului de justiţie juvenilă, intoleranţa faţă de corupţie şi o serie de măsuri în domeniul protecţiei drepturilor omului.

Până în prezent a fost adoptată Strategia de reformă a sectorului justiţiei 2011-2016, dar şi Planul de acţiuni pentru implementarea acesteia, a fost creat Mecanismul de coordonare şi monitorizare a implementării strategiei, au fost adoptate actele normative necesare implementării Legii cu privire la asigurarea egalităţii. De asemenea, s-a asigurat reformarea sistemului judiciar, prin crearea poziţiilor de administratori ai instanţelor şi asistenţi judiciari, îmbunătăţirea sistemului de evaluare a performanţelor judecătorilor etc.

Suma de 60 de milioane de euro reprezintă suport bugetar care nu produce faţă de Republica Moldova obligaţii de rambursare. Acordul de finanţare a fost semnat la 14 iunie curent, la Bruxelles.

 

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31; Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 9779341     Soluție
 
Servicii
Close