Prima / Comunicate de presă » Consultaţii publice privind proiectul „Servicii medicale de calitate pentru persoanele deţinute în penitenciare” imprimare
Consultaţii publice privind proiectul „Servicii medicale de calitate pentru persoanele deţinute în penitenciare”
24.12.2013    

Marţi, 24 decembrie 2013, în sala de conferinţe a Ministerului Justiţiei a avut loc o şedinţă de lucru privind proiectul propunerii de politică publică: „Servicii medicale de calitate pentru persoanele deţinute în penitenciare".

Scopul proiectului constă în identificarea opţiunii de intervenţie în privinţa acordării serviciilor medicale de calitate pentru persoanele private de libertate, echivalente cu cele prestate în sistemul public de sănătate şi de interacţiune eficientă a personalului medical cu administraţia penitenciară locală.

Elaborarea documentului este dictat de necesitatea realizării acţiunii nr. 6.4.5, din Planul de acţiuni pentru implementarea Strategiei de reformă a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016, dar şi în scopul aplicării recomandărilor formulate de Misiunea Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Combaterea Drogurilor şi Criminalităţii (UNODC) şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) din 9-13 aprilie 2012: „Organizarea serviciilor medicale în sectorul penitenciar al Republicii Moldova".    

Şedinţa a fost prezidată de viceministrul Justiţiei, domnul Vladimir Grosu. La ea au participat reprezentanţi ai Departamentului Instituţiilor Penitenciare, Ministerului Justiţiei, Cancelariei de Stat, Ministerului Sănătăţii, Procuraturii Generale, Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, Consiliului Naţional de Evaluare şi Acreditare în Sănătate, Casei Naţionale de Asigurări Sociale şi CpDOM-ului.

Proiectul nominalizat a fost prezentat de colaboratorul Departamentului Instituţii Penitenciare, Vladimir Cojocaru, în comun cu membrii grupului de lucru din cadrul instituţiei.

În cadrul şedinţei, proiectul a fost supus dezbaterilor, iar participanţii au venit cu unele sugestii pentru îmbunătăţirea acestuia. Opţiunile de intervenţie propuse în vederea soluţionării problemei puse în discuţie au fost: menţinerea situaţiei actuale, transferul responsabilităţilor de asistenţă medicală a deţinuţilor din penitenciare către Ministerul Sănătăţii, crearea în cadrul sistemului penitenciar a unei subdiviziunii subordonate independente: „Direcţia de îngrijiri medicale a persoanelor private de libertate", crearea unei direcţii responsabile de sănătatea în penitenciare subordonată Ministerului Justiţiei şi separată de Departamentul Instituţiilor Penitenciare.

Recomandarea Ministerului Justiţiei privind crearea în cadrul sistemului penitenciar a unei subdiviziunii subordonate independente, a fost susţinută de majoritatea participanţilor la discuţii.

Până la sfârşitul anului curent, proiectul urmează să fie completat şi definitivat. Documentul, împreună cu avizele primite de la autorităţile publice vizate şi tabelul de divergenţe, va fi remis Cancelariei de Stat. Ulterior, acesta va fi inclus în agenda Şedinţei Comitetului Interministerial pentru Planificare Strategică.

Menţionăm că Agenţia Naţiunilor Unite  pentru  Combaterea Drogurilor şi Criminalităţii şi Asociaţia Obştească „AFI" au acordat sprijinul necesar la elaborarea acestui proiect.

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31; Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 9801875     Soluție
 
Servicii
Close