Prima / Comunicate de presă » Legislaţia naţională - tot mai aproape de cea a Uniunii Europene imprimare
Legislaţia naţională - tot mai aproape de cea a Uniunii Europene
27.12.2013    

Planul național de armonizare a legislației pentru anul 2014, aprobat de Guvern săptămâna aceasta, are obiectivul de a asigura aplicarea angajamentelor Guvernului de armonizare graduală a legislației naționale cu cea a Uniunii Europene.

„Angajamentele RM față de UE, în ultimul timp, capătă o dimensiune tot mai bine conturată, care se bazează pe implementarea Acordului de Asociere cu UE, inclusiv  a Acordului privind instituirea Zonei de Liber Schimb, precum și a Acordului privind crearea Spațiului Aerian Comun dintre Republica Moldova și UE. În acest context, proiectul Planului  Naţional de Armonizare a Legislaţiei pentru anul 2014 vine să propună o structurare pentru agenda Guvernului în privința priorităților de armonizare legislative", a precizat ministrul Justiției, Oleg Efrim.

În baza acestui plan de armonizare, urmează să fie asigurată transpunerea a 83 de acte ale Uniunii Europene. Măsurile legislative naționale, care vor realiza transpunerea, includ 58 de proiecte, dintre care 16 legi, 31 de hotărâri de Guvern și 11 acte departamentale. Peste 40 sunt propuneri de acte noi, iar 15 - modificări şi completări ale legislaţiei în vigoare.

Proiectul a fost coordonat cu toate autoritățile publice interesate și include domenii importante: standardizarea, societăți comerciale, contabilitate și audit, servicii financiare, agricultură, proprietate intelectuală, sănătate și securitate în muncă, protecția mediului înconjurător, concurență, transport aerian, energie, securitate și justiție, protecţia sănătăţii şi a consumatorilor.

Procesul de armonizare legislativă este organizat începând cu anul 2007, în baza Planurilor anuale de armonizare a legislației. Coordonarea și monitorizarea realizării planurilor de armonizare este pusă pe seama Centrului de armonizare a legislației, din subordinea Ministerului Justiției.

De asemenea, Ministerul Justiției a elaborat un nou proiect de lege care prevede o procedură specială, simplificată pentru armonizarea legislației naționale cu cea a Uniunii Europene. Documentul urmează să fie aprobat de Cabinetul de miniștri.

Planul național de armonizare a legislației poate fi descărcat aici.

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31; Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 9801378     Soluție
 
Servicii
Close