Prima / Comunicate de presă » Oleg Efrim: ”Reforma justiției este o sarcină dificilă, dar nu imposibilă” imprimare
Oleg Efrim: ”Reforma justiției este o sarcină dificilă, dar nu imposibilă”
20.06.2014    

Ministrul Justiției, Oleg Efrim, a participat la cel de-al treilea Forum Uniunea Europeană - Republica Moldova, care se desfășoară la Bălți în zilele de 19-20 iunie. În cadrul celei de-a patra sesiuni, ministrul Justiției a vorbit despre reforma justiţiei, combaterea corupţiei şi îmbunătăţirea transparenţei. La discuții au participat procurorul general, Corneliu Gurin, directorul adjunct al Centrului Naţional Anticorupţie, Cristina Ţărnă, cercetătorul asociat al Institutului pentru Dezvoltare şi Relaţii Internaţionale, Croaţia, Hrvoje Butkovic şi alţi experţi din Germania, Polonia, România.

În discursul său, ministrul Oleg Efrim s-a referit la rezultatele obținute în primii doi ani de la adoptarea Strategiei de reformă a sectorului justiției și Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia. "Reforma justiției este o sarcină dificilă, dar nu imposibilă. Este important că lucrurile se schimbă spre bine, iar rezultatele nu întârzie să apară. O dovadă în acest sens este creșterea încrederii cetățenilor în justiție cu aproximativ 6% în ultimele 5 luni. Avem încă multe de făcut, dar este foarte important să continuăm ceea ce am început și după 2015", a declarat ministrul Justiției.

Potrivit lui Oleg Efrim, printre cele mai importante realizări se numără: implementarea programului de distribuire aleatorie a dosarelor, înregistrarea audio obligatorie a ședințelor de judecată, renovarea sau construirea de noi instanțe de judecată, reducerea imunității judecătorilor, promovarea și adoptarea de către Parlament a pachetului de legi anti-corupție - orientat spre descurajarea actelor de corupţie şi sancţionarea mai severă a infracţiunilor legate de corupţie din sectorul justiţiei etc.

"Prin aceste legi revoluționare am introdus concepte care nu au existat niciodată în Republica Moldova: testele de integritate, confiscarea extinsă a averilor, răspunderea penală pentru îmbogățirea ilicită, extinderea termenilor de interdicție pentru cei condamnați pentru corupție. Implementarea practică eficientă a acestora ar putea propulsa Republica Moldova în topul liderilor regionali în domeniul prevenirii şi combaterii corupţiei", a afirmat ministrul Oleg Efrim.

În context, ministrul Justiției a prezentat rezultate concrete ale reformei. "De la începutul anului, un judecător a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru acte de corupție, iar alți șase au fost puși sub urmărire penală. În ultimii patru ani, o treime din corpul judecătoresc a fost înlocuit cu oameni noi. În prezent, toate dosarele se distribuie aleatoriu, ceea ce duce la prevenirea actelor de corupție și la reducerea factorului uman în administrarea tehnică a cauzei", a mai spus Oleg Efrim.

Experții străini prezenți la Forum au felicitat Republica Moldova pentru rezultatele obținute în lupta cu corupția și au încurajat țara noastră să continue, în același ritm, implementarea reformelor în sectorul justiției.

Forumul este organizat de Asociația pentru Politică Externă în parteneriat cu Institutul de Studii Estice de la Varşovia şi Centrul Român de Politici Europene de la Bucureşti. Prima ediție a forumului a avut loc la Chişinău, iar a doua - la Berlin.

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77; Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31.
Linia instituțională pentru informare: +373 22 20 14 20
Vizitatori total: 11671492     Soluție
 
Servicii
Close