Prima / Comunicate de presă » Schimbul de experiență dintre judecătorii moldoveni și cei europeni va începe la mijlocul acestei toamne imprimare
Schimbul de experiență dintre judecătorii moldoveni și cei europeni va începe la mijlocul acestei toamne
02.09.2014    

Prima misiune de asistență europeană pentru sectorul justiției va fi din Olanda și va veni în Republica Moldova la începutul lunii noiembrie. Subiectul a fost discutat de ministrul Justiției, Oleg Efrim, și viceministrul Sabina Cerbu în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul Olandei la București, Dl. Matthijs van Bonzel. Oficialii au mai vorbit despre reformele din justiție, realizările înregistrate de țara noastră la acest capitol, precum și despre parcursul european pe care Republica Moldova îl urmează.

Ministrul Justiției şi-a exprimat recunoştinţa şi aprecierea faţă de interesul și suportul oferit de Olanda pentru reforma justiției. Potrivit lui Oleg Efrim, acest schimb de experiență va permite însușirea bunelor practici internaționale și asigurarea unui act de justiție corect și echitabil.

"Din păcate, acest mesaj a fost interpretat eronat în societate. Am explicat clar că nu aducem judecători străini ca să-i înlocuiască pe ai noștri. Ei vin doar pentru a le acorda asistența și suportul necesar pentru preluarea celor mai bune practici europene în activitatea lor zilnică. În niciun caz, magistrații străini nu vor participa la adoptarea hotărârilor şi nu se vor pronunţa asupra legalităţii acestor hotărâri, fiind respectat pe deplin principiul de independență al judecatorilor. Ne dorim un transfer eficient de cunoștințe și abilități în domenii precum etica profesională, buna administrare a procesului, utilizarea instrumetnelor IT etc.", a subliniat ministrul Justiției.

"Acest proiect va pune bazele relațiilor de cooperare pe acest segment. Ulterior, intenționăm să consolidăm sprijinul nostru pentru a vă ajuta să implementați în continuare obiectivele prevăzute de Strategia de reformare în sectorul justiției", a afirmat, la rândul său, ambasadorul Matthijs van Bonzel. Diplomatul a mai spus că "acest proiect va fi o bună oportunitate ca judecătorii din Olanda să afle mai multe despre reformele pe care le implementați în Moldova în sectorul justiției, pentru a putea colabora și mai bine pe viitor".

Totodată, ambasadorul olandez a declarat că Republica Moldova a făcut pași importanți în procesul de reformare a sectorului judiciar, iar pachetul de legi anticorupție, adoptat la sfârșitul anului trecut, dă rezultate. "Am remarcat că aplicarea legii privind testarea integrității profesionale a înregistrat rezultate chiar din prima săptămână și acest lucru este apreciabil. Cred că e nevoie de a promova intens toate transformările pozitive, pentru a schimba percepția negativă a oamenilor despre sistemul judecătoresc", a subliniat Matthijs van Bonzel.

La finalul discuțiilor, ministrul Justiției, Oleg Efrim, a mulțumit ambasadorului pentru implicarea rapidă în implementarea acestui proiect de asistenţă pentru judecătorii din Republica Moldova.

Amintim că Olanda a implementat un proiect similar de schimb de experiență în domeniul privat în Republica Moldova, unde oamenii de afaceri din Republica Moldova au participat la un program de consolidare a afacerilor mici și mijlocii împreună cu colegii din Olanda.

 

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77; Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31.
Linia instituțională pentru informare: +373 22 20 14 20
Vizitatori total: 11671017     Soluție
 
Servicii
Close