Prima / Comunicate de presă » Oleg Efrim: ”Reforma justiției nu poate fi înfăptuită peste noapte” imprimare
Oleg Efrim: ”Reforma justiției nu poate fi înfăptuită peste noapte”
16.09.2014    

Ministrul Justiției, Oleg Efrim, a participat astăzi la cel de-al doilea Forum anual de Dezbateri pe Integrarea Europeană a Republicii Moldova. În cadrul Panelului: "Reforma justiției și lupta împotriva corupției - provocări principale pe agenda de integrare europeană a Republicii Moldova", ministrul a vorbit despre schimbările pozitive care au loc în sistemul judiciar și provocările reformei justiției. La discuții au mai participat directorul adjunct al Centrului Național Anticorupție, Cristina Țărnă, ex-judecătorul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Stanislav Pavlovschi, și directorul executiv al Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, Sergiu Ostaf.

În cadrul Forumului, Oleg Efrim a vorbit despre obiectivele atinse în cadrul reformei justiției. "Lupta cu corupția și asigurarea integrității actorilor din justiție este un obiectiv major pentru țara noastră. În anul 2013, Parlamentul a votat în unanimitate Strategia de reformare a sectorului justiției. La sfârșitul anului trecut a fost adoptat un pachet amplu de legi anticorupție, care prevede ridicarea imunității judecătorilor și sancțiuni mai aspre pentru acte de corupție; instituirea confiscării extinse; includerea în Codul penal a unei noi componențe de infracțiune - îmbogățirea ilicită; a fost creat mecanismul de aplicare a testării integrității pentru toți funcționarii publici", a subliniat ministrul Justiției.

Potrivit lui Oleg Efrim, mai este mult de lucru în domeniul combaterii corupției, dar situația s-a îmbunătățit vizibil în ultimii ani. "Doi judecători au fost condamnați pentru acte de corupție, la 7 și respectiv 8 ani de închisoare, iar alți magistrați sunt cercetați penal. Testarea integrității profesionale, aplicată din august 2014, deja produce schimbări în comportamentul funcționarilor - mai mulți judecători și polițiști au informat Centru Național Anticorupție că li s-a propus mită. Trebuie să înțelegem că reforma justiției nu poate fi înfăptuită peste noapte. Este nevoie de timp pentru a schimba percepția negativă a cetățenilor față de justiție", a afrimat ministrul Efrim.

Ministrul Justiției a mai spus că reforma Procuraturii întârzie până în prezent, iar din această cauză a fost diminuată cea de-a doua tranșă oferită de Uniunea Europeană pentru reformarea justiției. Totodată, Oleg Efrim a afirmat că au fost create mai multe grupuri de lucru interinstituţionale pentru realizarea obiectivelor prevăzute în Planul de Acţiuni pentru implementarea Strategiei de Reformă a Sectorului Justiţiei pentru anii 2011-2016.

Forumul anual de Dezbateri pe Integrarea Europeană a Republicii Moldova, ediţia a II-a, a fost organizat de Asociaţia pentru Politică Externă, Fundaţia Friedrich-Ebert-Stiftung, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Acest Forum îşi propune să devină o platformă de discuţii pe marginea celor mai critice provocări pe care le va avea de depăşit Chişinăul pe calea integrării europene, în aşa fel încât Acordul de Asociere cu UE să fie implementat cât mai eficient. Prima ediție a Forumului a avut loc la sfârșitul anului trecut.

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77; Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31.
Linia instituțională pentru informare: +373 22 20 14 20
Vizitatori total: 11671204     Soluție
 
Servicii
Close