Prima / Comunicate de presă » Coraportorii APCE interesați de reforma justiției imprimare
Coraportorii APCE interesați de reforma justiției
26.09.2014    

Rezultatele pozitive din sectorul justiției, lupta cu corupția și reforma Procuraturii au fost principalele subiecte abordate în cadrul întrevederii ministrului Justiției, Oleg Efrim, cu coraportorii Comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Lise Christoffersen și Piotr Wach, care întreprind o vizită de documentare în Republica Moldova, în perioada 23-26 septembrie. La discuții au mai participat viceminiștrii Justiției, Sabina Cerbu și Vladimir Grosu, șefii de direcții din cadrul ministerului.

Oleg Efrim a făcut o scurtă trecere în revistă a reformelor din justiție, printre care majorarea bugetelor instanțelor de judecată, distribuirea aleatorie a dosarelor în instanțe, ridicarea imunității judecătorilor, implementarea unui nou mecanism de selectare, promovare și evaluare a performanțelor magistraților, promovarea și adoptarea de către Parlament a pachetului de legi anti-corupție - orientat spre descurajarea actelor de corupţie şi sancţionarea mai severă a infracţiunilor legate de corupţie din sectorul justiţiei etc. "Acest pachet de legi conține foarte multe elemente novatorii și chiar revoluționare: testele de integritate, confiscarea extinsă a averilor, răspunderea penală pentru îmbogățirea ilicită, extinderea termenilor de interdicție pentru cei condamnați pentru corupție, majorarea amenzilor pentru infracțiuni de corupție. Prin implementarea eficientă a acestora, Republica Moldova ar putea deveni lider regional în domeniul prevenirii și combaterii corupției", a subliniat ministrul Justiției.

De asemenea, ministrul Oleg Efrim a menționat că de la începutul anului, trei judecători, printre care un președinte de instanță, au fost prinși în flagrant luând mită. "Doi judecători au fost condamnați pentru acte de corupție, la 7 și respectiv 8 ani de închisoare, iar alți magistrați sunt cercetați penal. Din august a început aplicarea legii privind testarea integrității profesionale. Deja avem trei judecători care au informat Centru Național Anticorupție că li s-a propus mită", a mai spus Oleg Efrim.

Coraportorii APCE au menționat că țara noastră a înregistrat progrese la capitolul reforme. Potrivit lor, schimbările pozitive din sectorul justiției sunt vizibile. "Rezultatele se observă. Vă îndemnăm să continuați implementarea reformelor inițiate în același ritm", a afirmat Lise Christoffersen.

În contex, ministrul Justiției, Oleg Efrim, a mulțumit coraportorilor APCE pentru interesul pe care-l au față de Republica Moldova, dar și pentru că susțin reformele din sectorul judiciar.

Oficialii europeni au anunțat că raportul de monitorizare pregătit de ei va fi prezentat în cadrul APCE după alegerile parlamentare din Republica Moldova, care vor avea loc la sfârșitul lunii noiembrie.

În cadrul vizitei de documentare, coraportorii Comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei au avut întrevederi preşedintele Parlamentului Igor Corman, şeful statului Nicolae Timofti şi prim-ministrul Iurie Leancă.

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77; Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31.
Linia instituțională pentru informare: +373 22 20 14 20
Vizitatori total: 11671549     Soluție
 
Servicii
Close