Prima / Comunicate de presă » Republica Moldova și Olanda își consolidează colaborarea în domeniul justiției imprimare
Republica Moldova și Olanda își consolidează colaborarea în domeniul justiției
18.11.2014    

Ministrul Justiției, Oleg Efrim, a avut o întrevedere cu ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos în Republica Moldova, cu sediul la Bucureşti, Matthijs van Bonzel şi consulul Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova, Robert de Groof. În cadrul întrevederii, oficialii au discutat despre reformele și rezultatele obținute în sectorul judiciar și au analizat posibilitatea consolidării cooperării moldo-olandeze în acest sens.

Ministrul Justiției a comunicat ambasadorului olandez despre obiectivele atinse în cadrul reformei justiției. "Lupta cu corupția și asigurarea integrității actorilor din justiție este un obiectiv major pentru țara noastră. În anul 2011, Parlamentul a votat în unanimitate Strategia de reformare a sectorului justiției. La sfârșitul anului trecut a fost adoptat un pachet amplu de legi anticorupție, care prevede ridicarea imunității judecătorilor și sancțiuni mai aspre pentru acte de corupție, instituirea confiscării extinse, testarea integrității profesionale a funcționarilor publici. De asemenea, a fost adoptată Concepția de reformare a procuraturii și urmează să înceapă implementarea acesteia", a mai spus Oleg Efrim. Potrivit lui, mai este mult de lucru în domeniul justiției, dar situația s-a îmbunătățit vizibil în ultimii ani.

Ambasadorul Olandei a îndemnat Ministerul Justiției să continue reformele în același ritm, iar rezultatele nu vor întârzia să apară. „O justiție independentă și funcționarea statului de drept îi vor convinge pe investitorii străini să vină în Republica Moldova. Vă încurajăm să continuați reformarea sectorului judiciar, să nu vă opriți la mijloc de drum. Schimbările nu vor fi vizibile imediat, pentru asta e nevoie de timp și răbdare", a subliniat ambasadorul Matthijs van Bonzel.

Ministrul Justiției a mulțumit părții olandeze pentru susținerea vectorului european al țării noastre, dar și pentru sprijinul și implicarea continuă în implementarea obiectivelor prevăzute în Strategia de reformare a sectorului justiției. "Cred că proiectele comune pe care le-am implementat și care urmează să le implementăm vor fortifica relațiile moldo-olandeze în domeniul justiției", a mai spus Oleg Efrim.

Amintim că, la 17 noiembrie, a fost lansat proiectul Suport pentru cooperarea Consiliului Superior al Magistraturii din Republica Moldova și Consiliul Judiciar din Regatul Țărilor de Jos. Proiectul, cu durata de un an de zile, va demara în ianuarie 2015 și presupune organizarea sesiunilor de formare pentru magistrații moldoveni și a vizitelor în instanțele din Olanda. Scopul proiectului este de a prelua cele mai bune practici și tehnici din sistemul judiciar olandez și de a le aplica în practica judiciară din Republica Moldova.

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31; Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 9801926     Soluție
 
Servicii
Close