Prima / Comunicate de presă » Securitatea în intanțele de judecată va fi asigurată de Poliția judecătorească imprimare
Securitatea în intanțele de judecată va fi asigurată de Poliția judecătorească
20.12.2014    

Serviciul poliției judecătorești din cadrul Inspectoratului General al Poliției al Ministerului Afacerilor Interne va fi lichidat, iar în locul acestuia va fi creată Poliția judecătorească - autoritate administrativă în subordinea Ministerului Justiției. În acest sens, a fost remis Guvernului spre examinare un proiect de Hotărâre, elaborat de către Ministerul Justiției. Scopul acestuia este de a consolida sistemul de securitate în sediile instanţelor judecătoreşti. Perioada de tranziție va fi de maxim patru luni de la aprobare proiectului Hotărârii.

Conform documentului, Poliția judecătorească va avea statut de persoană juridică. Rolul acestei autorități administrative va fi să asigure securitatea judecătorilor și participanților la procesele de judecată, ordinea publică și securitatea în sediile judecătoriilor, în curțile de apel și Curtea Supremă de Justiție în timpul orelor de muncă. În afara programului de muncă securitatea instanțelor va fi asigurată de paza tehnică.

Proiectul de Hotărâre prevede ca, din punct de vedere structural, Poliția judecătorească să fie formată din aparat central cu sediul în municipiul Chișinău și subdiviziuni teritoriale, care vor fi amplasate în fiecare instanță judecătorească. Mai mult, pentru a asigura desfășurarea eficientă a activității Poliţiei judecătoreşti, numărul colaboratorilor va fi majorat, de la 127 de unități de personal cât sunt în prezent în Serviciul poliției judecătorești, la 294 de unități. Decizia de a majora numărul colaboratorilor a fost luată ca urmare a numeroaselor solicitări în acest sens parvenite în adresa Ministerului Justiției din partea judecătorilor. Potrivit documentului, actualilor colaboratori ai Serviciului poliției judecătorești al IGP li se va propune transferul în Poliția judecătorească din subordinea Ministerului Justiției sau în alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, conform prevederilor legislației.

După aprobarea documentului, Ministerul Justiției, în termen de o lună, va prezenta Guvernului proiectul Regulamentului privind uniforma și însemnele de distincție ale funcționarilor publici cu statut special din cadrul Poliției judecătorești. Astfel, uniformele urmează a fi confecționate până la expirarea etapei de tranziție.

Proiectului Hotărârii Guvernului cu privire la crearea poliției judecătorești a fost elaborat întru realizarea unei acțiuni prevăzute în Planul privind implementarea Strategiei de reformă a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016.

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31; Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 9753278     Soluție
 
Servicii
Close