Prima / Comunicate de presă » Republica Moldova dispusă să preia din experiențele Georgiei în sistemele penitenciar și al probațiunii imprimare
Republica Moldova dispusă să preia din experiențele Georgiei în sistemele penitenciar și al probațiunii
21.12.2015    

Urmare a invitației ministrului executării pedepselor și probațiunii din Georgia, Kakha Kakhishvili, în perioada 1-5 decembrie 2015, o delegație condusă de viceministrul justiției, Eduard Serbenco, a efectuat o vizită de studiu și de documentare în Georgia.

Din cadrul delegației au mai făcut parte Tatiana Iurco, șef al cabinetului ministrului justiției, Alexandru Pînzari, director al Departamentului Instituțiilor Penitenciare, Vladimir Popa, director al Inspectoratului Național de Probațiune, precum și alți reprezentanți ai acestor instituții.

Membrilor delegației moldovenești le-a fost  prezentată starea actuală a sistemelor penitenciar și de probațiune, inclusiv cea din domeniul ocrotirii sănătății din penitenciarele din Georgia, precum și premisele reformării acestora și succesele înregistrate. Delegația a mai făcut cunoștință cu condițiile de trai ale deținuților, i-a fost demonstrată calitatea hranei acestora, membrii delegației luând totodată prânzul la unul din penitenciarele vizitate. Trebuie de menționat că, în Georgia, într-un timp relativ scurt (2012-2015), s-a reușit efectuarea schimbărilor cardinale și reformarea, practic în totalitate, a sistemelor penitenciar și de probațiune, fapt recunoscut de către partenerii externi și donatori, care au nominalizat statul Georgia drept un exemplu de urmat la capitolul dat. Experienta Georgiei e utilă societății în întregime, dar și actorilor din domeniul dreptului, în particular.

Reformele au fost posibile grație înțelegerii și determinării clasei politice georgiene de a reforma sectoarele menționate. Urmare a schimbărilor și reformelor efectuate în Georgia s-a redus simțitor, într-o perioadă de 2-3 ani, rata deceselor, sinuciderilor în penitenciare, dar și cea a îmbolnăvirii cu tuberculoză. Schimbări semnificative au survenit în dotarea instituțiilor penitenciare, a fost introdusă monitorizarea video a camerelor deținuților, iar în incinta acestora au fost amenajate biblioteci spațioase, săli sportive, magazine unde deținuții își pot procura bunurile necesare, săli pentru comunicări video cu rudele, dar și create mai multe posibilități pentru munca remunerată a deținuților. În penitenciarul pentru femeile condamnate din Georgia s-au creat condiții apreciabile de detenție, inclusiv pentru cele cu copii de până la 3 ani. Același lucru a putut fi constatat și în privința penitenciarelor pentru minori; un tânăr condamnat a putut susține cu succes examenele de admitere la facultate de la distanță din penitenciar, după admitere el fiind eliberat.

Partea georgiană s-a arătat dispusă să asiste partea moldovenească în intențiile sale de reformare a sectoarelor menționate, inclusiv prin demersuri pe lângă donatorii internaționali în vederea obținerii finanțărilor. Ministrul georgian a dispus serviciilor sale întocmirea unui proiect de acord de colaborare ce urmează a fi încheiat cu Ministerul Justiției al Republicii Moldova.

Ministrul executării pedepselor și probațiunii din Georgia, Kakha Kakhishvili, în perioada 6-10 octombrie 2015, a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova. Scopul acesteia a fost schimbul de experienţă şi de bune practici pe diverse aspecte ce ţin de activitatea sistemelor penitenciar și de probațiune; dânsul a mai vizitat și Departamentul Instituțiilor Penitenciare din subordinea Ministerului Justiției.

 

 

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31; Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 9753078     Soluție
 
Servicii
Close