Prima / Comunicate de presă » Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu imprimare
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu
10.11.2016    

Sunt onorat să deschid prima ediție a forumului Republica Moldova-România în domeniul justiției. Salut prezența în această sală a distinșilor oaspeți din România și Republica Moldova. Sper că această platformă de discuții să capete periodicitate și să devină o tradiție, un format în care vor fi dezbătute idei și propuse soluții, care pot fi preluate de Republica Moldova din experiența României pentru a avea succes în procesul de reformă lansat.


Deși atenția publică la momentul actual este captată de campania electorală de la noi și nu numai, cred că este un moment foarte oportun să discutăm ce s-a făcut, cum s-a făcut și care sunt rezultatele la moment.


Chiar dacă de la 2009 încoace reforma sectorului justiției era declarată drept prioritate, au avut loc tergiversări, iar gradul de credibilitate a instituțiilor de drept a avut de suferit.  Și pe bună dreptate, noi politicienii nu am reușit să demonstrăm suficientă voință politică pentru ca să mergem până la capăt.


Or situația din Republica Moldova și criza politică - economică pe care am avut-o demonstrează că nu mai avem scuze și nu mai avem timp. Indiferent de declarații, vreau să vă asigur că ceea ce am încercat și cred am reușit în acest an e să ne mobilizăm și să punem temelia unei justiții independente, eficiente și corecte - independente de noi, politicienii; eficiente pentru oamenii care se adresează în justiție și corecte pentru toți locuitorii acestei țări.


O reformă veritabilă a justiţiei costă scump, nu este simplu de realizat, iar exemplul României este foarte elocvent în acest sens, însă miza este foarte mare. În calitate de președinte al Parlamentului vă asigur că vom merge până la capăt cu schimbări pe toate segmentele din reformă, iar combaterea corupției va rămâne o prioritate absolută pentru mandatul actualului Legislativ.


Cunoașteți probabil că, în prima jumătate a acestui an, am lucrat în baza Foii de Parcurs privind reformele prioritate. Un domeniu important era cel legat de Buna guvernare și funcţionarea Statului de drept. Am lucrat pe cinci direcții concomitent, inclusiv pe Combaterea corupției; Reforma în sectorul justiţiei, Reforma serviciului Procuraturii.


În domeniul combaterii corupției cea mai semnificativă acțiune este adoptarea pachetului de legi cu privire la integritate și anume: Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), Legea privind declararea averii şi a intereselor personale și Legea privind modificarea cadrului conex acestor două legi. Legile respective pun baza unui sistem nou cu privire la verificarea averii, intereselor personale și incompatibilităților în serviciul public, inclusiv prevederi clare cu privire la sancțiunile care pot fi aplicate încălcărilor respective. A fost adoptată legea cu privire la evaluarea integrității instituționale, care creează un sistem de testare a integrității profesionale de o amploare fără precedent chiar și pentru statele UE. Îmi doresc mult ca aceste mecanisme de verificare să fie aplicate corect și cu maximă diligență. Suntem, însă, conștienți de faptul că adoptarea cadrului legal nu este sunt suficientă pentru a asigura continuitatea și durabilitatea reformelor inițiate.


Ceea ce s-a întâmplat în România și ce a adus cel mai mare plus de credibilitate a fost momentul în care oamenii au văzut că lucrurile chiar se întâmplă și că instituțiile de drept au intervenit în zona așa numitelor „resurse umane". Pentru că degeaba adoptăm legi noi, strategii și planuri de reformă dacă nu se intervine concret în cazul celor care săvârșesc fapte de corupție. Am reușit să adoptăm Legea cu privire la procuraturile specializate și Legea cu privire la procuratură care aduc schimbări fundamentale în sistem. Pentru prima dată de la independență avem înalți demnitari de stat cercetați și chiar condamnați penal. După instituirea procuraturilor specializate, am văzut un număr impresionant de vameși, polițiști, judecători, reținuți în cazuri de corupție.


Tot ceea ce acum un an - doi părea imposibil de imaginat că s-ar produce vreodată în Moldova, se întâmplă. Sper că intangibilii vor trece în istorie, iar oamenii vor înțelege că abuzurile și corupția sunt pasibile de sancțiuni și în Moldova.


În perioada imediat următoare, Parlamentul în continuare are trei obiective importante pentru această sesiune, până la sfârșitul anului. Și anume:- Să desfășoare în continuare controlul parlamentar asupra implementării legilor - Să numească membrii în Consiliul de Integritate- Să elaborăm o legislație bună și un nou sistem, ce ar crea o unitate a procedurilor de recuperare a bunurilor infracționale sau a bunurilor fraudate.


Recuperarea bunurilor infracționale este instrumentul ce va permite întoarcerea banilor delapidați. Satisfacția morală de la sancționarea unui infractor este o recompensă insuficientă. Toți trebuie să plătească nota de plată, iar noi, parlamentarii, suntem obligați să oferim acest instrument oamenilor legii, pentru ca ei să-și facă lucrul până la capăt.


Sunt deschis pentru propuneri și sugestii, ce vor grăbi transformarea justiției într-un mecanism credibil. Noi, politicienii vom urmări implementarea legilor, vom oferi instrumente pentru creșterea eficienței, dar nu mai vrem să purtăm responsabilitatea pentru felul în care lucrează un procuror sau un judecător. Am oferit, am garantat independență. De acum încolo, asumați-vă propriile acțiuni și fiți pregătiți să răspundeți pentru ce ați făcut, dar mai ales pentru ce nu ați făcut atunci când trebuia.


Vreau să exprim mulțumiri și aprecieri pentru organizarea acestui eveniment, pe care-l consider foarte important și cu adevărat unic ca amploare, conținut și participare. Îmi doresc foarte mult să existe un schimb de bune practici din România, pentru ca și Republica Moldova să avanseze în reforma justiției și în special în lupta cu corupția. 

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31; Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 9753166     Soluție
 
Servicii
Close