Prima / Comunicate de presă » Discursul ministrului Justiției al Republicii Moldova, Vladimir Cebotari imprimare
Discursul ministrului Justiției al Republicii Moldova, Vladimir Cebotari
10.11.2016    

Suntem deosebit de onorați de a găzdui astăzi acest forum, care pentru noi, cei din Republica Moldova, are o importanță și o actualitate extraordinară. În primul rând, deoarece reformele din justiție, sunt tema numărul unu atât pentru politicienii noștri, în cadrul Guvernului actual, dar este și o preocupare de prim rang pentru cetățenii noștri.


Problemele în justiție s-au acumulat în ultimii ani din cauza restanțelor ce se tot adăugau în timpul schimbărilor sau aprobărilor, pe parcursul sesiunilor legislative sau activităților programelor guvernelor anterioare, rezultatele s-au lăsat a fi foarte mult așteptate. Odată cu aceste așteptări, din păcate, evoluau alte fenomene negative și, într-un final, rezultatul a fost scăderea încrederii cetățenilor în justiție, în instituțiile statului, înrăutățirea mediului de afaceri, iar noi ne-am aflat în fața mai multor crize, inclusiv politice.


Republica Moldova a demonstrat, îndeosebi în ultimul an, că este o țară determinată să-și întoarcă cetățenii acasă, să-și reconstruiască instituțiile, să devină o țară eficientă, unde legea să-și găsească supremația în raport cu oricare altă situație. Am demonstrat o determinare politică, ce nu a mai existat, în care diverși actori, reprezentanți cu diverse viziuni politice, și-au concentrat eforturile, având un singur interes - de a face reformele să fie eficiente nu doar pe hârtie, dar și în acțiunile exacte ale organelor, instituțiilor care trebuie să le implementeze. Vorbim aici în primul rând și despre reformele implementate în sistemul de justiție.


Restanțele pe strategia de reformare a acestui sector (SRSJ) au fost primul indicator și primul argument la răcirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și partenerii săi de dezvoltare. Astăzi, progresele pe care le avem pe SRSJ, de altfel, împreună cu reformele pe care le facem pe piața financiară, sunt primele semnale ce demonstrează că țara noastră revine la masa discuțiilor cu partenerii săi de dezvoltare. În această perioadă extrem de scurtă, noi am reușit să înlăturăm restanțele acumulate în perioada anilor 2014 - 2015 și unele restanțe anterioare. Suntem la zi cu toate reformele, pe care ni le-am propus să le realizăm.


Întorcându-mă la semnificația acestui forum pentru noi, cei din Republica Moldova, vin să mulțumesc partenerilor, în primul rând colegilor noștri din România, și vreau să menționez că succesul acestor reforme se demonstrează în mare parte și faptului că am avut un punct de reper foarte clar pentru noi. Am avut practici, pe care le puteam prelua, exemple de legi din care ne puteam inspira. Am avut cazuri de care a trebuit să ținem cont. Această experiență a României, transferată amabil și ușor prin expertiză, asistență către Republica Moldova, ne-a făcut pe noi astăzi, în luna noiembrie 2016, la 9 luni de la reînceperea acțiunilor ferme pentru implementarea strategiei de reformare sectorului justiției, să vorbim nu doar despre legi aprobate, dar să comunicăm și despre unele efecte ale implementării acestora.


Domnul Președinte al Parlamentului s-a referit la acțiunile sau activitatea deja desfășurată de o Procuratură în proces de reformare, unde toate procesele încă n-au fost finalizate. Însă, sunt deja rezultate, pe care acum un an era imposibil de presupus că le vom avea. Exact aceleași experiențe sau practici bune noi le preluăm în sectorul justiției și în cadrul altor unități: Autoritatea Judecătorească, Departamentul Instituțiilor Penitenciare, Inspectoratul Național de Probațiune, Centrul Național de Expertiză Juridică. Aceste instituții, la fel, au o cale foarte clară și replică în mare parte modelele deja implementate în România.


Din acest punct de vedere, mi-aș dori ca evenimentul de astăzi să fie o bună tradiție și să aibă o continuitate an de an. De fiecare dată, să putem veni la forum, să putem dezbate cele mai importante probleme pe care le avem, cele mai importante provocări pe care le aveți dumneavoastră și să putem elabora strategii comune pentru a face instituțiile noastre mai eficiente, mai credibile și în serviciul cetățenilor. Vă mulțumesc foarte mult pentru nivelul de participare atât de înalt și reprezentativ la acest eveniment. Sper ca ulterior să păstrăm nivelul acestuia. Să avem cu toții o zi foarte productivă, dezbateri foarte constructive și foarte active! 

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31; Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 9779330     Soluție
 
Servicii
Close