Prima / Comunicate de presă » Prima Conferinţă a experţilor judiciari din Republica Moldova cu participare naţională consacrată noului statut al expertului judiciar imprimare
Prima Conferinţă a experţilor judiciari din Republica Moldova cu participare naţională consacrată noului statut al expertului judiciar
10.03.2017    

I-a CONFERINŢĂ  A  EXPERŢILOR  JUDICIARI 

DIN  REPUBLICA  MOLDOVA

 

3 martie 2017

Chişinău

Centrul Naţional de Expertize Judiciare de pe lîngă Ministerul Justiţiei în parteneriat cu Centrul Medicină Legală pe lîngă Ministerul Sănătăţii, Universitatea de Studii Politice şi Economice Europene „Constantin Stere" şi Catedra Medicină Legală a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţeanu" a desfăşurat la       3 martie a.c., I-a Conferinţă a experţilor judiciari din Republica Moldova cu participare naţională, consacrată noului statut al expertului judiciar.

Marele eveniment a fost găzduit de către Universitatea de Studii Politice şi Economice Europene „Constantin Stere" din  Chişinău.

La Conferinţă au participat Anatolie Munteanu, Viceministrul Justiţiei; Olga Cataraga, directoarea Centrului Naţional de Expertize Judiciare; Valeri Savciuc, directorul Centrului de Medicină Legală de pe lîngă Ministerul Sănătăţii, Edward Cronin, Сonselierul superior Secţia justiţie penală şi aplicarea legii Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova; Alexandru Cocîrţă, managerul de proiecte Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova; reprezentanţi ai organelor de urmărire penală, procuraturii, anchetei, profesori, conferenţiari universitari şi experţi în domeniu, studenţi.

Dorim să menţionăm, că domeniul expertizei judiciare a cunoscut o evoluţie în timp, înregistrând diverse realizări ştiinţifico-practice. Pe 14 aprilie 2016, a fost adoptată noua Lege cu privire la expertiza judiciară şi statutul expertului judiciar. Iar odată cu intrarea acesteia în vigoare, la 10 decembrie 2016, expertiza judiciară şi expertul judiciar au obţinut un statut impunător în sistemul de justiţie.

Urmare, CNEJ a iniţiat lucrările acestui for ştiinţific în scopul consolidării colaborării interinstituţionale, cu participarea tuturor reprezentanţilor instituţiilor de expertize judiciare.

Mai mult, pentru data desfăşurării forului ştiinţific a fost publicată Revista ştiinţifică practică INFO-MED Nr.1(29), Medicină Legală Criminalistică şi alte ştiinţe judiciare I-a Conferinţă Naţională a Experţilor Judiciari din Republica Moldova şi  înmânată tuturor participanţilor. În Revistă au fost publicate 9 lucrări ale experţilor CNEJ, CNA, CML şi mediul academic, privind organizarea expertizei judiciare, 12 lucrări a experţilor judiciari din domeniul expertizelor medicină legală şi psihiatria judiciară, 13 lucrări din domeniul expertizei criminalistice şi altor ştiinţe judiciare, toate fiind prezentate şi în plen de către autori. Cu teme actuale urmate de discursuri interesante s-au prezentat, inclusiv, doctori habilitaţi în ştiinţe fizico-matematice, profesori ai Universităţii de Studii Politice şi Economice Europene „Constantin Stere" din Chişinău, profesori ai Catedrei Medicină Legală a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţeanu", studenţi ai Universităţii „M. Lomonosov" din Bălţi.

Regretabil este faptul, că doar experţii judiciari din cadrul Ministerului Afacerilor Interne nu şi-au manifestat dorinţa şi s-ai opus vehement de a participa la conferinţă, delegând din partea sa doar două persoane, care nu practică expertiza judiciară.          

În legătură cu instituirea de către Guvernul Republicii Moldova a sărbătorii profesionale „Ziua expertului judiciar", care se va consemna la data de 14 aprilie, CNEJ se angajează să sărbătorească anual prin organizarea a Conferinţei naţionale a experţilor judiciari din Republica Moldova.

În încheiere, CNEJ mulţumeşte tuturor organizatorilor şi participanţilor la acest for ştiinţific şi speră, că discursurile din cadrul acestuia vor contribui la un schimb eficient de informaţii şi bune practici între instituţii, şi vor îmbogăţi experienţa tuturor participanţilor la eveniment.

 

Cu respect,

Director CNEJ                                                    Olga Cataraga

 

Galerie foto de la I-a CONFERINŢĂ  A  EXPERŢILOR  JUDICIARI  DIN  REPUBLICA MOLDOVA, desfăşurată de către Centrul Naţional de Expertize Judiciare la 3 martie 2017.

 

 

 

 

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

 Portal Servicii

Linia fierbinte anticorupție: (+373 22) 20-14-20    

 

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel: (+373 22) 23-33-40
Fax: (+373 22) 23-47-97
Vizitatori total: 4685422     Soluție
 
Servicii
Close