Prima / Comunicate de presă » Noi recomandări pentru Moldova privind drepturile omului, aprobate la Geneva imprimare
Noi recomandări pentru Moldova privind drepturile omului, aprobate la Geneva
17.03.2017 Rodion Guștiuc   

17 martie 2017, Geneva - Raportul Republicii Moldova pentru al II-lea ciclul al Evaluării Periodice Universale (Universal Periodic Review/UPR) a fost aprobat la Sesiunea 34 a Consiliului Organizației Națiunilor Unite (ONU) pentru Drepturile Omului (CDO).

Documentul UPR vizează consolidarea capacităților statului nostru pentru protejarea drepturilor omului și asigurarea acestora pentru copii, minoritățile naționale și persoanele cu dizabilități. De asemenea, Moldova ar trebui să reglementeze raporturile de muncă ale cetățenilor migranți prin aderarea la unele instrumente internaționale.

Eliminarea torturii, a relelor tratamente, îmbunătățirea condițiilor de detenție, accesul la justiție și eradicarea fenomenului corupției sunt printre elementele esențiale din raport. De asemenea, Moldova ar trebui să promoveze mai intens la nivel național politicile egalității de gen, cele anti-discriminare și să elimine violența domestică.

Toate recomandările UPR și observațiile primite de țara noastră din partea structurilor de monitorizare ale CoE și ONU vor fi incluse în Planul Național de Acțiuni în Domeniul Drepturilor Omului 2017-2020 (PNADO III). Proiectul acestuia este elaborat de un grup de lucru, creat sub egida Ministerului Justiției, în noiembrie 2016.

Implementearea din următorii 4 ani a îndrumărilor Înaltului For ONU urmează a fi raportată, potrivit calendarului stabilit, la cea de-a 40-a Sesiune la Geneva (al III-lea ciclu), preconizată pentru octombrie - noiembrie 2021.

Amintim că, UPR este cea mai complexă evaluare la nivel mondial a respectării drepturilor omului în toate cele 193 de state membre ONU. Mecanismul cuprinde atât drepturile civile, politice, cât şi cele economice, sociale, culturale.

Raportul național final și recomandările CDO pot fi accesate AICI.

 

Pentru mai multe informații, contactați

Serviciul Protocol, Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției

tel: (+373 22) 20 14 40 / e-mail: presa@justice.gov.md

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: (+373 22) 23 33 40
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 7869984     Soluție
 
Servicii
Close