Prima / Comunicate de presă » Proiect de succes pentru activitatea mai eficientă în 6 instanțe pilot, sprijinit de Consiliul Europei imprimare
Proiect de succes pentru activitatea mai eficientă în 6 instanțe pilot, sprijinit de Consiliul Europei
22.03.2017    

22 martie 2017, Chișinău - Curtea Supremă de Justiție, Curțile de apel din Chișinău și Cahul, judecătoriile din Chișinău, Ialoveni, Soroca, au finalizat implementarea proiectului Comisiei Europene Pentru Eficiența Justiției (CEPEJ), derulat în ultimii 2 ani în Republica Moldova. Astfel, în procesul de perfecționare a sistemului informațional judiciar, vor fi aplicate recomandările convenite pentru a îmbunătăți activitatea instanțelor.

Rezultatele aplicării instrumentelor CEPEJ în judecătoriile pilot au fost analizate de reprezentanții Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești (AAIJ) din subordinea Ministerului Justiției. Bunele practici și mecanismele de aplicare a acestora, obținute prin cooperare, vor fi propuse pentru implementare în alte instanțe naționale.

Datorită recomandărilor experților europeni, sistemul judiciar ar putea avea un control riguros pentru termenii de soluționare a dosarelor, costurile și resursele umane implicate. S-au identificat modificările ce trebuie aplicate pentru îmbunătățirea modulelor, funcționalității și conținutului Programului Integrat de Gestionare al Dosarelor (PIGD).

Colectarea automată a datelor statistice, corelarea cu alte sisteme electronice din sectorul justiției (e-Executare, e-Notariat, e-Arest, e-Probațiune, e-Licențe, e-Organizații, e-Procuratură, e-Dosar), instruirea continuă a personalului, generarea rapoartelor complexe/personalizate, digitalizarea proceselor verbale, sunt câteva din necesitățile instanțelor.

Totodată, va fi ajustat cadrul normativ pentru punerea în aplicare a recomandărilor CEPEJ. Noile modificări ar asigura înștiințarea automată despre înregistrarea repetată a cererilor de chemare în judecată, încălcarea termenului de examinare de către magistrați a dosarelor speciale, expedierea on-line a citațiilor către avocați și alți participanți la proces.

 

Pentru mai multe informații, contactați

Serviciul Protocol, Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției

tel: (+373 22) 20 14 40 / e-mail: presa@justice.gov.md

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

 Portal Servicii

Linia fierbinte anticorupție: (+373 22) 20-14-20    

 

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel: (+373 22) 23-33-40
Fax: (+373 22) 23-47-97
Vizitatori total: 4749929     Soluție
 
Servicii
Close