Prima / Comunicate de presă » Acces la o justiție prietenoasă pentru copiii din Moldova imprimare
Acces la o justiție prietenoasă pentru copiii din Moldova
08.09.2017    

8 septembrie 2017, Chișinău – O nouă lege va fi elaborată pentru reglementarea statutului intervievatorului în cauzele copiilor audiați în calitate de victime, martori sau infractori. Aceștia vor avea acces la servicii specializate, inclusiv prin însoțirea de către specialiști calificați la procedurile legale. În acest sens, Ministerul Justiției, UNICEF și CNPAC au semnat un memorandum de colaborare până în martie 2018.

Cele trei părți își vor uni eforturile pentru o justiție prietenoasă copiilor victime ale infracțiunilor cu caracter sexual, ale violenței în familie și trafic de ființe umane, iar autorităţilor publice centrale și locale vor primi pentru aceasta asistență tehnică.

În cadrul proiectului, va fi consolidată rețeaua de intervievatori în cadrul procedurii speciale de audiere a minorilor. Vor fi dezvoltate capacitățile profesioniștilor din sistemul justiției și cel de protecție a copiilor în 7 raioane ale Moldovei.

Vor fi acordate servicii specializate pentru circa 300 de copii victime ale violenței. La Chișinău și Bălți, vor fi dotate cu echipament performant, două camere de audiere a copiilor în condiții speciale, conform standardelor internaționale.

„Semnarea acestui memorandum este o mică parte din acțiunile și munca ce urmează a fi făcută. Astfel, consolidăm parteneriatul ce va contribui la protecția copiilor prin asigurarea accesului lor la o justiție prietenoasă”, a spus Vladimir Cebotari, ministrul Justiției.

 „Apreciem angajamentul în reformarea sistemului, astfel încât copiii victime, martori și cei în conflict cu legea să poată avea acces la profesioniști instruiți și sensibilizați, pentru a se bucura de o atenție specială, conform cadrului legal revizuit”, a precizat Margarita Tileva, UNICEF Moldova.

Conform datelor Procuraturii Generale, numărul copiilor victime ale infracțiunilor este în creștere. În primul semestru al anului 2017, au fost inițiate 579 de cauze penale, comparativ cu 497, aceeași perioadă a anului trecut - în calitate de victime ale infracțiunilor figurau 625 copii faţă de 511 în 2016.

 

Pentru mai multe informații, contactați

Serviciul Protocol, Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției

tel: (+373 22) 20 14 40 / e-mail: presa@justice.gov.md

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

 Portal Servicii

Linia fierbinte anticorupție: (+373 22) 20-14-20    

 

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel: (+373 22) 23-33-40
Fax: (+373 22) 23-47-97
Vizitatori total: 4909835     Soluție
 
Servicii
Close