Prima / Comunicate de presă » Modificările Codului de Procedură Civilă – propuse aprobării imprimare
Modificările Codului de Procedură Civilă – propuse aprobării
27.10.2017    

27 octombrie 2017, Chișinău Ministerul Justiției a înaintat Guvernului spre aprobare proiectul Legii pentru modificarea Codului de Procedură Civilă (CPC). Documentul conține prevederi noi pentru simplificarea procedurilor, reducerea duratei proceselor de judecată și îmbunătățirea căilor de atac.

 „Intenția majoră este îmbunătățirea calității actului de justiție, prin efectele preconizate de simplificare a formelor procedurale, clarificarea căilor de atac și responsabilizarea participanților la proces. Aceste schimbări vor avea un impact direct pentru acces mai ușor la justiție al cetățenilor” a afirmat Vladimir Cebotari, ministrul Justiției.

Sunt propuse modificări pentru depășirea dificultăților ce apar la examinarea cauzelor civile. Ariile de intervenție vizează: îmbunătățirea pregătirii pricinii pentru dezbateri; introducerea procedurilor simplificate și urgente pentru cauze civile cu valoare redusă; includerea unor prevederi anti-abuz (reguli stricte pentru depunerea probelor și a obiecțiilor sau referinței).

Modificările sunt propuse inclusiv pentru a asigura corespunderea legislației naționale cerințelor Convenției Europene și jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO). Vor fi eliminate deficiențele ce au condus la adoptarea hotărârilor CtEDO prin care s-a constatat violarea de către Republica Moldova a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Una dintre cele mai importante novații reprezintă posibilitatea examinării și soluționării în procedură scrisă a unor categorii de cauze civile, dacă valoarea acestora este mai mică de 50 mii lei fără dobânzi, penalități și cheltuieli. Aceasta este justificată de numărul extrem de mare al cauzelor civile din instanțe ce le împovărează și totodată, afectează calitatea și durata examinării cauzei, consumând în mod excesiv resursele statului pentru înfăptuirea justiției.

De asemenea, se propune modernizarea regulilor de citare legală și de comunicare a actelor de procedură, inclusiv a modalităților clasice utilizate actualmente. Introducerea posibilității citării electronice (prin e-mail), folosită deja în unele sisteme de drept, este una dintre soluțiile ce vor permite inclusiv economisirea banilor, timpului și resurselor umane implicate.

O altă noutate a proiectului este introducerea posibilității pentru depunerea cererilor de chemare în judecată, celor de apel, de recurs, de revizuire, de eliberare a ordonanțelor judecătorești și oricare altor cereri sau acte procedurale, prin intermediul Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor cu semnătura electronică avansată calificată.

Proiectul poate fi accesat AICI, iar nota informativă poate fi vizualizată AICI.

  

Pentru mai multe informații, contactați

Serviciul Protocol, Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției

tel: (+373 22) 20 14 40 / e-mail: presa@justice.gov.md

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Linia fierbinte anticorupție: (+373 22) 20 14 20

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: (+373 22) 23 33 40
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 5536949     Soluție
 
Servicii
Close