Prima / Comunicate de presă » 10 mii de obiecte cercetate de experții judiciari în 2017 imprimare
10 mii de obiecte cercetate de experții judiciari în 2017
18.01.2018    

18 ianuarie 2018, Chișinău - Centrul Național de Expertize Judiciare (CNEJ), subordonat Ministerului Justiției, a prezentat o analiză a activității, evoluțiile din domeniu, înregistrate în 2017, și impedimentele pentru perfecționarea mecanismului de activitate.

Pe parcursul anului trecut, în cadrul CNEJ, a fost efectuat un volum impunător de expertize pentru 1035 de dosare, jumătate din acestea fiind din categoria celor complicate. Ponderea cea mai mare (circa 85%) o au expertizele efectuate la solicitarea instanțelor de judecată sau a organelor de urmărire penală, și doar 200 au fost cele extrajudiciare (la solicitarea directă a persoanelor fizice sau juridice). Numărul obiectelor cercetate este în creștere, ajungând la aproape 10 mii.

În cele 9 laboratoare ale CNEJ activează 66 de experți judiciari. Ei au participat, în 2017, la 223 ședințe de judecată. Experții au calificative înalte, fiind evaluați anual sau în procesul acreditării, obținute de laboratorul criminalistic în iulie 2017. Expertizele judiciare efectuate corespund cerințelor europene, fiind valabile pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) și recunoscute pe teritoriul Uniunii Europene.

Sectorul expertizelor judiciare întâmpină mai multe dificultăți, în special la inițierea în profesie și formarea experților. Activitatea implică cercetări minuțioase, cunoștințe speciale și procedee științifice efectuate de persoane competente. Din cauza carențelor în legislație și altor circumstanțe, CNEJ se confruntă cu lipsă de specialiști. În consecință, duratele de efectuare a expertizelor sunt mai mari în domeniul  economico-ingineresc, în special cel al construcției, și economico-financiar. Aceste fenomene au impact negativ asupra duratei integrale a procesului judiciar, deoarece concluziile expertului servesc ca probe judiciare.

În cadrul expertizelor, cercetările se efectuează în diverse domenii: criminalistic, inginero-economic, inginero-tehnic, a fizicii și chimiei judiciare, construcției și evaluări imobilului. Sunt studiate fapte, circumstanțe, obiecte materiale, procese, organismul și psihicul uman. Rezultatele au un rol important în aflarea adevărului pentru soluționarea justă a cauzelor judiciare.

În Moldova activează 300 de experți judiciari la CNEJ, CNA, Departamentul Poliției de Frontieră, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, dar și în sectorul privat.

 

Pentru mai multe informații, contactați

Serviciul Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției

tel: (+373 22) 20 14 40, 20 14 86 / e-mail: presa@justice.gov.md

GALERIE FOTO:

 

 


 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Linia fierbinte anticorupție: (+373 22) 20 14 20

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: (+373 22) 23 33 40
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 5529723     Soluție
 
Servicii
Close