Prima / Comunicate de presă » Ministerul Justiției propune sancțiuni dure pentru conducătorii autovehiculelor în stare de ebrietate imprimare
Ministerul Justiției propune sancțiuni dure pentru conducătorii autovehiculelor în stare de ebrietate
24.01.2018    

24 ianuarie 2018, Chișinău - Secretarul general de stat al Ministerului Justiției, Anatolie Munteanu și reprezentanți ai Inspectoratului Național de Probațiune (INP), au inițiat consultări pentru promovarea unor măsuri drastice de contracarare a șofatului în stare de ebrietate. În termeni proximi, în comun cu aportul mai multor autorități ale statului, vor fi identificate pârghii și norme punitive mai dure pentru ameliorarea situației.

Deși, odată cu majorarea unității convenționale, a crescut substanțial amenda pentru condusul unui autovehicul în stare de ebrietate, impactul asupra acestui fenomen nu este cel scontat. Potrivit datelor oficiale, în ultima perioadă au loc tot mai multe accidente, iar în evidența Serviciului de Probațiune se află 3331 conducători auto, care au fost privați de dreptul de a conduce un mijloc de transport, pentru că au fost depistați în stare de ebrietate la volan.

Argumentând necesitatea identificării unor măsuri noi, Anatolie Munteanu a supus că „persoanele care comit această infracțiune sunt preponderent de vârsta 21 - 40 ani. Mai mult de jumătate dintre aceștia, au săvârșit de două sau mai multe ori această încălcare. Înseamnă că prevederile legislației ce se aplică astăzi nu previn recidiva. Intensitatea intervenției statului trebuie să fie graduală, spre înăsprire. Intervenția în sectorul penal este necesară când normele în segmentul contravențional, de ordin administrativ, nu au efecte", a precizat secretarul general de stat.

INP propune ca noile sancțiuni să fie multidimensionale și progresive. Astfel, pedeapsa pentru persoana care prima dată este depistată conducând în stare de ebrietate, să prevadă retragerea temporară a permisului de conducere și să oblige frecventarea programelor probaționale. Persoanele care vor comite a doua oară încălcarea, să fie pedepsite prin anularea permisului de conducere, iar acestea să fie nevoite să treacă repetat instruirea pentru obținerea permisului. Cei care pentru a 3-a oară vor fi depistați conducând un autovehicul în stare de ebrietate, să fie privați de dreptul de a conduce pentru restul vieții, cu posibilitatea redobândirii acestui drept în condiții speciale. Totodată, a fost propusă retragerea dreptului de a purta arme pentru toți conducătorii prinși la volan în stare de ebrietate.

Menționăm că, despre acest subiect au discutat un grup reprezentativ de persoane, din Ministerul Justiției, INP, Departamentul Instituțiilor Penitenciare, Inspectoratul Național de Patrulare, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Muncii, Sănătăţii și Protecţiei Sociale.

 

Pentru mai multe informații, contactați

Serviciul Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției

tel: (+373 22) 20 14 40, 20 14 86 / e-mail: presa@justice.gov.md

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: (+373 22) 23 33 40
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 7078563     Soluție
 
Servicii
Close