Prima / Comunicate de presă » Modificarea Constituției discutată de membrii Comisiei de la Veneția imprimare
Modificarea Constituției discutată de membrii Comisiei de la Veneția
05.02.2018    

5 februarie 2018, ChișinăuSecretarul de stat, Nicolae Eșanu a avut o întrevedere cu membrii delegației Comisiei de la Veneția, aflată în vizită de informare la Chișinău. Ei au discutat despre proiectul de modificare a Legii Supreme privind sistemul judiciar.

Proiectul încorporează prevederile aferente Planului Național de acțiuni pentru implementarea Acordului de asociere RM-UE, în perioada 2017-2019, și altor acte importante. Scopul este de a consolida independenţa, responsabilitatea, eficienţa şi transparenţa sistemului judecătoresc. Astfel, modificările vizează termenul iniţial de numire al judecătorilor instanțelor, termenul şi modul de selectare al judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie, concretizarea rolului Consiliului Superior al Magistraturii în procesul de autoadministrare a sistemului judecătoresc, componenţa şi competenţele acestuia.

Un proiect similar a fost înregistrat în Parlament în mai 2016, fiind adoptat în I lectură la 13.04.2017. Din considerentul neadoptării legii constituționale timp de un an de la prezentarea inițiativei de modificare, propunerea a fost declarată nulă. Dar, având în vedere importanța și valoarea propunerilor de revizuire a Constituției, Ministerul Justiției a reînnoit inițiativa. Precizăm că, proiectul menționat a fost aprobat de Guvern pe 7 noiembrie 2017. El a fost avizat de Curtea Constituțională, iar după consultare, este așteptat și avizul Comisiei de la Veneția.

Proiectul poate fi accesat AICI iar nota informativă AICI.

  

Pentru mai multe informații, contactați

Serviciul Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției

tel: (+373 22) 20 14 40, 20 14 86 / e-mail: presa@justice.gov.md

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: (+373 22) 23 33 40
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 7101139     Soluție
 
Servicii
Close