Prima / Comunicate de presă » Ministerul Justiției și societatea civilă vor spori eforturile pentru a proteja copiii implicați în proceduri legale imprimare
Ministerul Justiției și societatea civilă vor spori eforturile pentru a proteja copiii implicați în proceduri legale
09.02.2018    

9 februarie 2018, Chisinau Ministrul Justiției, Alexandru Tănase, s-a întâlnit cu Președinta Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), Daniela Sîmboteanu. Ei au discutat despre consolidarea eforturilor în domeniul justiției juvenile.

Copiii victime sau martori ai violenței au nevoi speciale în timpul procedurilor legale. În cadrul audierilor, minorii trec prin experiențe neplăcute, sunt speriați, fiind deseori supuși riscului revictimizării. Ca urmare, ei refuză să dea declarații sau acestea nu sunt suficient de concludente, fiind astfel afectată calitatea actului de justiție. 

Alexandru Tănase a menționat că obligația statului de a proteja copii victime sau martori ai violenţei este imperativă, fiind nevoie de o implicare cât mai activă și eficientă a tuturor actorilor din sistem pentru ca acestor copii să le fie create condiții optime atunci când interacționează cu justiția. Îmbunătățirea cadrului normativ în acest domeniu sensibil reprezintă una dintre acțiunile prioritare de pe agenda Ministerului Justiției. 

În acest sens, eforturile vor fi consolidate în vederea asigurării unor proceduri legale adecvate pentru copiii victime/martori ai violenţei și audierii acestora în condiții prietenoase, inclusiv prin ameliorarea infrastructurii necesare, îmbunătățirea cadrului legislativ, specializarea persoanelor autorizate să intervieveze copiii victimă și dezvoltarea serviciilor specializate regionale.

În acest scop, Ministerul Justiției și CNPAC vor sema un nou memorandum de colaborare în domeniul protecției în sistemul de justiție a copiilor victime/martori ai diverselor forme de violență. 

De asemenea, va fi instituit un grup de lucru specializat multisectorial în cadrul căruia vor fi analizate proiectele din domeniul justiției juvenile.

În scurt timp, vor fi organizate discuții cu comunitatea partenerilor de dezvoltare, precum și cu actorii din domeniu, în vederea coagulării eforturilor în acest domeniu.

Anual, circa 3500 de copii victime din țară au nevoie de asistență de specialitate în cadrul procedurilor legale. 

 

Pentru mai multe informații, contactați

Serviciul Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției

tel: (+373 22) 20 14 40, 20 14 86 / e-mail: presa@justice.gov.md

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: (+373 22) 23 33 40
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 7101060     Soluție
 
Servicii
Close