Prima / Comunicate de presă » Oportunități de modernizare a sistemului penitenciar, discutate cu reprezentanții ambasadei SUA imprimare
Oportunități de modernizare a sistemului penitenciar, discutate cu reprezentanții ambasadei SUA
15.02.2018    

15 februarie 2018 Secretarul general de stat, Anatolie Munteanu și Aureliu Suhan, director interimar al Departamentului Instituțiilor Penitenciare (DIP) s-a întâlnit cu reprezentanții Ambasadei SUA în Moldova. Ministerul Justiției cercetează cele mai bune practici în domeniul dreptului execuțional penal.

 Anatolie Munteanu a relatat despre situația actuală a instituțiilor penitenciare, menționând că sistemul, moștenit din perioada sovietică, este învechit ca arhitectură și abordare a executării pedepselor privative de libertate. Prin conceptul de regim progresiv de detenție, ce urmează a fi introdus în Codul de executare, se intenționează motivarea deținuților și determinarea lor de a conștientiza necesitatea corijării și conformării la regulile din societate.

„În prezent, asigurarea securității și monitorizarea deținuților consumă resursele umane într-un mod ce nu permite concentrarea eforturilor pentru a aduce schimbări radicale. Sistemul execuțional prea mulți ani a fost lăsat pe ultima pagină a agendei de reforme ale statului”, a explicat secretarul general de stat. Totodată, a fost menționat faptul că se dorește a schimba accentul, deplasându-l de la percepția deținut – infractor, la deținut - ființă umană, prin consolidarea respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

În acest context, s-a discutat că factor determinant al schimbării îl constituie personalul bine instruit. În prezent, formarea continuă a angajaților sistemului penitenciar este asigurată de Centrul instuctiv al DIP, însă programul de instruire necesită o remodelare fundamentală. A fost menționată posibilitatea cooperării în baza unui eventual proiect implementat de Ambasada SUA în Moldova. Tim Buckley, Director al Secției justiție penală și aplicare a legii din cadrul Ambasadei, a comunicat că există predispunere pentru inițierea unei colaborări, posibil prin oferirea programelor de instruire și a formatorilor.

 

Pentru mai multe informații, contactați

Serviciul Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției

tel: (+373 22) 20 14 40 / e-mail: presa@justice.gov.md

GALERIE FOTO:

 

 

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: (+373 22) 23 33 40
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 7101103     Soluție
 
Servicii
Close