Prima / Comunicate de presă » Reintegrarea socială în fapte imprimare
Reintegrarea socială în fapte
21.02.2018    

21 februarie 2018 Ministerul Justiției, ce are în subordine Inspectoratul Național de Probațiune, a recepționat o adresare scrisă mai puțin obișnuită, din partea unui cetățean care s-a aflat în evidența probațiunii. Scrisoarea este anexată AICI.

Bărbatul, în vârstă de 45 ani, scrie că avea prejudecăți ostile față de serviciile de stat. Însă, a fost absolut uimit de faptul că i-a fost acordat ajutor, pe parcursul a aproape 3 ani după eliberarea din detenție înainte de termen, timp în care a fost în evidența Biroului de probațiune Cahul. El a beneficiat de consiliere juridică, a fost ajutat să-și perfecteze acte de identitate, să se angajeze la serviciu și să restabilească relațiile cu copiii. În prezent, el locuiește într-un sat din r-nul Cahul și lucrează în calitate de muncitor necalificat în construcţii la Portul Giurgiulești. Bărbatul a fost exclus din evidența probațiunii 3 săptamâni în urmă.

De asemenea, pe parcursul anului trecut, a fost recepționat un ecou pozitiv despre un consilier din Biroul de probațiune Soroca. Activitatea productivă și eficientă a acestuia pe domeniul probațiunii penitenciare, a motivat un număr mare de deținuți să se adreseze pentru asistență psiho-socială. Unul din exemple, este faptul că prin efortul consilierului s-a reușit identificarea unui loc de trai a mai multor deținuți, aceștia fiind plasați în centre de găzduire sau azile.

În acest context, se poate menționa că impactul asistenței acordate persoanelor aflate în evidența serviciilor de pobațiune nu poate fi reflectat pe deplin doar în cifre statistice. Misiunea consilierilor de probațiune este, printre altele, de a motiva persoanele care au încălcat legea să conștientizeze necesitatea de a trăi conform regulilor sociale, ajutându-le să beneficieze de alte drepturi. Etimologic, latinescul „probatio” înseamnă perioadă de încercare, pentru acei condamnați care au demonstrat prin îndeplinirea condițiilor impuse, pe parcursul unei perioade stabilite, dorința de a se schimba.

 

Pentru mai multe informații, contactați

Serviciul Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției

tel: (+373 22) 20 14 40, 201 14 86 / e-mail: presa@justice.gov.md

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: (+373 22) 23 33 40
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 7101173     Soluție
 
Servicii
Close