Prima / Comunicate de presă » Ministrul Justiției participă la al III-lea Congres BBCJ imprimare
Ministrul Justiției participă la al III-lea Congres BBCJ
16.05.2018    

Ministrul Justiției, Victoria Iftodi, participă în calitate de invitat special la al III-lea Congres al Asociației Justiției Constituționale a Statelor din Regiunea Mării Negre și a Mării Baltice (BBCJ). Reuniunea are loc pe 16 și 17 mai curent la Tbilisi, unde în acest an se discută armonizarea legislațiilor naționale la standardele europene și rolul justiției în procesul de integrare europeană.

În cadrul Congresului, vorbind despre realizările și perspectivele în procesul de armonizare a legislației naționale cu politicile Uniunii Europene, ministrul Iftodi a afirmat că „asimilarea acelorași principii și valori comune statelor membre ale UE, cum este democrația, drepturile omului, protecția minorităților și statul de drept, reprezintă unica modalitate prin care țara noastră se poate dezvolta economic, în condiții de siguranță. Iar, apropierea legislației moldovenești de cea europeană este una dintre pietrele de temelie ale integrării cu succes a Republicii Moldova în Uniunea Europeană”.

Ministrul Justiției a precizat că „există peste 10 mii de directive și regulamente europene în vigoare, precum și un număr similar de acte juridice ce le modifică pe cele existente, numărul total ridicându-se la peste 20 mii. Însă, pentru a avansa pe agenda integrării europene și a implementa cu succes legislația europeană în Moldova, este imperativă schimbarea mentalității, învățarea noilor abilități și tehnici care nu sunt predate în universitățile noastre. Acest lucru se referă la judecători, avocați, procurori și alți profesioniști din domeniul dreptului”.

Victoria Iftodi și-a exprimat convingerea că printr-o colaborare la nivel regional, inclusiv cu partenerii noștri europeni și cei din cadrul Parteneriatului Estic, se va contribui esențial la asigurarea continuității progresului țărilor în curs de aderare la UE.

Menționăm că, BBCJ a fost constituită în 2015 și este formată din curțile constituționale ale Georgiei, Lituaniei, Moldovei, Ucrainei şi Poloniei. Curtea Constituțională a Moldovei a deținut președinția BBCJ în perioada 2015-2016, în calitate de membru care a inițiat Declarația de constituire a Asociației.

 

Pentru mai multe informații, contactați

Serviciul Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției

tel: (+373 22) 20 14 86, e-mail: presa@justice.gov.md

  

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Linia fierbinte anticorupție: (+373 22) 20 14 20

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: (+373 22) 23 33 40
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 6390673     Soluție
 
Servicii
Close