Prima / Comunicate de presă » Modificări semnificative ce vizează răspunderea disciplinară a judecătorilor imprimare
Modificări semnificative ce vizează răspunderea disciplinară a judecătorilor
23.05.2018    

Proiectul de lege elaborat de Ministerul Justiției, privind răspunderea disciplinară a judecătorilor, a fost aprobat de Guvern. Documentul conține prevederi ce vor eficientiza procedura de examinare a abaterilor disciplinare și vor spori rolul inspecției judiciare. Proiectul este promovat în cadrul implementării Direcțiilor strategice de acțiune în sectorul judiciar („Mica Reformă a Justiției”), anunțate la începutul anului curent.

Prin proiectul de lege se propune o procedură nouă de examinare a sesizărilor privind faptele ce pot constitui abatere disciplinară a judecătorilor, criterii noi de selecție a membrilor în inspecția judiciară și alte elemente noi. Menționăm că la elaborarea proiectului au fost luate în considerare standardele și recomandările internaționale în domeniu, în special cele ale Comisiei de la Veneția.

Potrivit proiectului, adoptarea unei hotărîri judecătorești prin care intenționat sau din neglijență gravă au fost încălcate drepturile și libertățile fundamentale ale persoanelor fizice sau juridice va constitui abatere disciplinară. Astfel se exclude posibilitatea de interpretare vagă a formulării actuale de „nerespectare a îndatoririi”.

Un element nou reprezintă faptul că procedurile disciplinare vor putea fi pornite inclusiv împotriva judecătorilor care și-au dat demisia. Proiectul de lege stabilește expres că judecătorul poate fi atras la răspundere disciplinară, indiferent de faptul că actul emis de acesta a fost sau nu contestat de justițiabil.

Procedura de examinare a abaterilor se va efectua conform unor reguli noi. Admisibilitatea sesizărilor va fi verificată de un inspector-judecător, iar ulterior, de membrii Colegiului disciplinar. Cu scopul asigurării imparțialității, la funcția de inspector-judecător vor putea candida doar persoane care nu au activat în calitate de judecător în ultimi 3 ani, iar mandatul funcției va dura 6 ani, fără a fi posibilă realegerea în funcție.

Pentru detalii poate fi consultat proiectul de lege și nota informativă.


Pentru mai multe informații, contactați

Serviciul Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției

tel: (+373 22) 20 14 86, e-mail: presa@justice.gov.md

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Linia fierbinte anticorupție: (+373 22) 20 14 20

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: (+373 22) 23 33 40
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 6390772     Soluție
 
Servicii
Close