Prima / Comunicate de presă » Programe noi de cooperare între Consiliul Europei şi Republica Moldova în domeniul justiţiei imprimare
Programe noi de cooperare între Consiliul Europei şi Republica Moldova în domeniul justiţiei
25.05.2018    

Ministrul Justiţiei, Victoria Iftodi, în cadrul unei vizite de lucru la Strasbourg a avut o întrevedere cu Christos Giakoumopoulos, Directorul General pentru drepturile omului și statul de drept a Consiliului Europei. Cei doi oficiali au discutat despre programele de cooperare între Republica Moldova și Consiliul Europei, reformele implementate în sectorul judiciar și noile posibilități de colaborare pe segmentul justiției.

Ministrul Justiţiei l-a informat pe oficialul european despre progresele înregistrate în implementarea Micii Reforme a Justiției, și anume, despre aprobarea în Guvern a proiectelor de legi privind răspunderea disciplinară a judecătorilor, precum și accederea în funcție, promovarea și transferul judecătorilor. În acest context, oficialul european a reiterat disponibilitatea Consiliului Europei de a acorda toată asistența necesară în procesul de reformare a justiției.

Ministrul Iftodi a mulţumit Directorului General al Consiliului Europei pentru asistența valoroasă oferită, în special, prin intermediul programului de cooperare pe segmentul promovării unui sistem de justiție penală bazat pe respectarea drepturilor omului care a demarat în luna martie a acestui an. Menționăm că proiectul va dura 3 ani și are ca scop îmbunătățirea sistemului justiției penale prin eficientizarea acestuia și ridicarea sistemului la standardele europene în materie de drepturi ale omului. Proiectul include activități de implementare a unei legislații coerente în domeniul justiției penale, gestionare îmbunătățită a serviciilor penitenciare, de reabilitare și de îngrijire mecală pentru deținuți, precum și acțiuni de prevenire a încălcării drepturilor omului în cadrul sistemului de justiție penală prin monitorizare sporită și implicare a societății civile.

Cei doi oficiali au discutat despre posibilitatea inițierii unor noi proiecte de cooperare, iar în acest context, Christos Giakoumopoulos și-a exprimat promisiunea de a continua asistența din partea Consiliului Europei în vederea sporirii eficienței justiției, prin intermediul unui nou proiect de colaborare care va începe în anul 2019.

În cadrul întrevederii, a fost abordată tema executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului, şi în special a celor ce provin din regiunea transnistreană. Cei doi oficiali și-au exprimat acordul privind impulsionarea dialogului între toate părțile cointeresate, ca fiind unica modalitate viabilă de soluționare constructivă a problemei executării depline a hotărârilor CtEDO. În acest sens, a fost apreciată ca fiind o platformă reușită de intensificare a dialogului, desfășurarea Conferinței internaționale „Executarea deciziilor Curții Europene a Drepturilor Omului pronunțate în cauzele din regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, care a avut loc în luna februarie curent și a fost organizată în parteneriat cu Consiliul Europei.

 

Pentru mai multe informații, contactați 

Serviciul Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției 

tel: (+373 22) 20 14 86, e-mail: presa@justice.gov.md


  

 

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Linia fierbinte anticorupție: (+373 22) 20 14 20

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: (+373 22) 23 33 40
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 6390849     Soluție
 
Servicii
Close