Prima / Comunicate de presă » Prevenirea și gestionarea cazurilor de violență fizică și psihică asupra persoanelor private de libertate, în vizorul autorităților imprimare
Prevenirea și gestionarea cazurilor de violență fizică și psihică asupra persoanelor private de libertate, în vizorul autorităților
15.06.2018    

 

Subiectul relelor tratamente față de persoanele private de libertate a fost pus în discuție în cadrul unei mese rotunde, la care au participat reprezentanți ai Ministerului Justiției și ai altor instituții de stat. Discuțiile au fost moderate de judecătorul Curții Europene a Drepturilor Omului, Latyf Huseynov, care a oferit explicații și interpretări, din perspectiva jurisprudenței CtEDO, în cauzele ce au vizat tratamente inumane sau degradante.

„În Constituție este consfințit dreptul la integritate fizică şi psihică, iar această normă este și o aliniere la standardele internaționale, mă refer la drepturile inalienabile cuprinse în Convenția Europeană a Drepturilor Omului, în special art. 3, ce stipulează că nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante” a spus în context Anatolie Munteanu, secretarul general de stat, menționând că „împreună, prin cooperare constantă și eficientă între instituțiile cu atribuții în domeniul justiției penale, vom putea elimina restanțele statului la capitolul asigurării drepturilor omului în sistemul execuțional-penal”.

Judecătorul CtEDO a precizat că rele tratamente reprezintă atît categoria celor active, precum violența fizică și psihică, cît și categoria celor pasive, ce include condiții umilitoare de detenție. El a relevat faptul că responsabilitatea statelor este nu doar de a lupta împotriva violenței fizice față de persoanele din detenție, ci și de a preveni, prin eliminarea factorilor ce cauzează rele tratamente, referindu-se la condiții fizice, aspecte de securitate și servicii medicale.

De asemenea, au fost analizate aspecte privind procedurile de documentare și raportare a cazurilor de tortură, rele tratamente față de persoanele private de libertate care se află în izolatoarele poliției, penitenciare sau spitalele psihiatrice. A fost discutat subiectul serviciilor ce le oferă statul pentru reabilitarea victimelor torturii și prevenirea actelor de tortură, fiind prezentat un ghid practic și un studiu efectuat în 2017 la acest capitol. Finalitatea discuțiilor a vizat inclusiv asumarea unor decizii comune a instituțiilor (Procuratura, Poliția, Administrația Națională a Penitenciarelor, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale) privind îmbunătățirea serviciilor și procedurilor existente.

Menționăm că, activitatea a fost organizată de Ministerul Justiției în comun cu echipa proiectului EUTAP 4 „Sprijin acordat sistemelor de executare, probațiune şi reabilitare în Moldova”. Proiectul a fost lansat în luna octombrie 2014, pentru o durată de 30 luni (ulterior extins din iulie 2017 pentru încă 12 luni) este susținut financiar de Uniunea Europeană în Republica Moldova.

 

Pentru mai multe informații, contactați

Serviciul Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției

tel: (+373 22) 20 14 86, e-mail: presa@justice.gov.md

 

 


 

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: (+373 22) 23 33 40
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 8069278     Soluție
 
Servicii
Close