Prima / Comunicate de presă » Un nou impuls cooperării dintre Republica Moldova și Ucraina imprimare
Un nou impuls cooperării dintre Republica Moldova și Ucraina
15.06.2018    

Ministrul Justiţiei, Victoria Iftodi, a avut o întrevedere bilaterală cu Ministrul Justiţiei al Ucrainei, Pavlo Petrenko. Cei doi miniștri au discutat direcțiile de cooperare bilaterală, experiența în reformarea justiției și provocările cu care se confruntă ambele state în procesul de integrare europeană.

În cadrul întrevederii ministrul Justiției, Victoria Iftodi a remarcat că, cooperarea pe segmentul justiției între Republica Moldova și Ucraina este esențială pentru statul nostru, deoarece pe lângă faptul că suntem vecini și avem parte de o relație fructoasă, mai suntem și state membre ale Parteneriatului Estic, care urmăresc același scop - integrarea în UE.

„Ministerele Justiției sunt actori-cheie în implementarea Acordulurilor de Asociere cu UE și statele noastre au parte de agende similare, fapt care ne oferă posibilitatea de a împărtăși cele mai recente evoluții pe calea realizării angajamentelor asumate în cadrul acestor acorduri” a declarat Victoria Iftodi.

La rândul său, oficialul ucrainean a afirmat că vizita ministrului Iftodi în Kiev oferă un nou impuls cooperării bilaterale dintre Ucraina și Republica Moldova, care au o ocazie unică de a-și coordona acțiunile în procesul de integrare europeană prin suport în domeniul justiției.

Cei doi miniștri au convenit asupra unui plan comun de acțiuni ce se va axa pe o varietate de domenii, cum ar fi: reformele în sistemul judiciar, sistemul de executare a hotărârilor judecătorești, penitenciare și probațiune, precum și pe cooperarea juridică interstatală.

Ambii oficiali au apreciat importanța intensificării cooperării regionale, între Georgia, Ucraina și Republica Moldova. Experiența pe calea integrării europene și a Parteneriatului Estic a acestor trei state este similară, iar împărtășirea, atât a succeselor înregistrate, cât și a obstacolelor cu care se confruntă cele trei țări, va oferi o platformă utilă de sincronizare a eforturilor în domenii cheie din justiție.

Reamintim, că ministrul Justiției se află astăzi într-o vizită de lucru în Kiev, în cadrul căreia Victoria Iftodi va mai vizita și Întreprinderea de Stat „SETAM”, subordonată Ministerului Justiției al Ucrainei. Această intituție a fost creată recent și oferă o soluție electronică modernă în domeniul  executării hotărârilor judecătorești, prin vânzarea electronică a bunurilor confiscate.

 

Pentru mai multe informații, contactați

Serviciul Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției

tel: (+373 22) 20 14 86, e-mail: presa@justice.gov.md

 

 

 

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Linia fierbinte anticorupție: (+373 22) 20 14 20

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: (+373 22) 23 33 40
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 6198642     Soluție
 
Servicii
Close