Prima / Comunicate de presă » Recomandările experților europeni privind infrastructura viitoarelor sedii ale judecătoriilor imprimare
Recomandările experților europeni privind infrastructura viitoarelor sedii ale judecătoriilor
19.06.2018    

Constatări despre actualele condiții fizice ale judecătoriilor, precum și  recomandările experților europeni au fost discutate în cadrul unui atelier de lucru organizat de Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești (AAIJ), din subordinea Ministerului Justiției și echipa proiectului „Sporirea Eficienței, Responsabilității și Transparenței Instanțelor Judecătorești în Moldova” (ATRECO) .

Experți străini, președinți de instanțe, reprezentanți ai AAIJ, Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii, finanțatorilor externi și ai societății civile au analizat aspecte fizice recomandate pentru funcționarea instanțelor ce urmează a fi luate în considerație la construcția sau renovarea sediilor centrale ale acestora. În acest context, echipa proiectului ATRECO a examinat actualele sedii centrale și secundare ale judecătoriilor din 6 localități: Edineț, Orhei, Chișinău, Hîncești, Căușeni și Cahul.

„Reforma judecătoriilor este în plin proces. Urmează etapa de reorganizare a sediilor ca acestea să dispună de condiții adecvate de funcționare atât pentru judecători, personalul auxiliar, cât și pentru justițiabili. Evaluările și propunerile experților sunt absolut necesare în contextul investițiilor de durată ce urmează a fi făcute pentru construcția și renovarea sediilor judecătoriilor”, a afirmat Valentina Grigoriș, director AAIJ.

Experții au apreciat înalt renovarea sediilor Curții de Apel Chișinău și a Judecătoriei Ungheni. De asemenea, ei au prezentat recomandări pentru fiecare din cele 6 instanțe sus-menționate. Aceste recomandări vor servi drept reper la elaborarea caietelor de sarcini pentru proiectarea sediilor.

Amintim că, începînd cu 1 iulie 2016 a intrat în vigoare legea privind reorganizarea instanțelor judecătorești. Potrivit legii, în Republica Moldova funcționează 15 instanțe de prim nivel, 4 Curți de Apel și o Curte Supremă de Justiție. Procesul de reorganizare și unificare a sediilor judecătoriilor se va derula în 3 etape, finisarea acestuia fiind preconizată pentru sfârșitul anunlui 2027.

 

Pentru mai multe informații, contactați

Serviciul Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției

tel: (+373 22) 20 14 86, e-mail: presa@justice.gov.md

 

 

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Linia fierbinte anticorupție: (+373 22) 20 14 20

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: (+373 22) 23 33 40
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 6198627     Soluție
 
Servicii
Close