Prima / Comunicate de presă » Modificări noi în Codul Penal, aprobate de Guvern imprimare
Modificări noi în Codul Penal, aprobate de Guvern
20.06.2018    

Proiectul de lege, elaborat de Ministerul Justiției, prin care se propun modificări și completări în Codul penal a fost aprobat de Executiv. Amendamentele vor aduce claritate unor norme juridice și vin să protejeze o serie de relații sociale, cu scopul asigurării drepturilor constituționale ale persoanelor fizice.

Proiectul de lege reflectă esența propunerilor parvenite din partea mai multor ministere de resort și autorități administrative centrale. Una din modificări propune completarea incriminării faptei de huliganism cu o circumstanță agravantă nouă, și anume „săvîrșirea acesteia pe teritoriul sau în incinta unei instituții medicale publice sau private”, cu scopul protejării personalului medical aflat în exercițiul funcției, împotriva agresiunii fizice, psihice și verbale. Comiterea unei astfel de infracțiuni se va pedepsi cu aplicarea unei amenzi în mărime de la 750 la 1350 unități convenționale sau cu închisoare de până la 5 ani.

O altă completare constituie incriminarea drept faptă penală a mutilării sau tratamentului inuman față de animale, soldată cu moartea acestora. În prezent, comportamentul cu cruzime față de animale este sancționat conform prevederilor Codului contravențional și va rămâne astfel reglementat, doar pentru cazurile mai puțin grave.

Alte propuneri de completare a Codului penal vizează utilizarea neautorizată a drepturilor de autor, efectuarea lucrărilor de construcții neautorizate, transmiterea în mod sistematic a produselor și obiectelor interzise în penitenciare. În același timp, se propune excluderea amenzii pentru agenții economici care vor denunța Consiliului Concurenței acorduri ilegale anti-concurențiale.

Pentru detalii, poate fi consultat integral proiectul de lege și nota informativă. 

 

Pentru mai multe informații, contactați

Serviciul Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției

tel: (+373 22) 20 14 86, e-mail: presa@justice.gov.md

 

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Linia fierbinte anticorupție: (+373 22) 20 14 20

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: (+373 22) 23 33 40
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 6198655     Soluție
 
Servicii
Close