Prima / Comunicate de presă » Extinderea și fortificarea cooperării moldo-române pe dimensiunea armonizării legislative imprimare
Extinderea și fortificarea cooperării moldo-române pe dimensiunea armonizării legislative
26.06.2018    

La 25 iunie 2018, la București, a avut loc a V-a sesiune a Comisiei Interguvernamentale Republica Moldova-România pentru Integrare Europeană. Reuniunea a fost prezidată de Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă (co-președinte al Comisiei din partea Republicii Moldova) și de Ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu (co-președinte al Comisiei din partea României).

În cadrul reuniunii grupului de lucru sectorial pe segmentul armonizării legislative, directorul Centrului de armonizare a legislației, Natalia Suceveanu, co-președintele grupului de lucru din partea Republicii Moldova, și subsecretarul  de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din România, agentul guvernamental pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene, Costin Radu Canţăr, co-președintele din partea României, au abordat agenda cooperării bilaterale și calendarul contactelor formale relevante și a celor de lucru.  Reprezentanții au convenit să continue într-o manieră intensificată și consecventă cooperarea în direcția oferirii, din partea României, a studiilor de compatibilitate cu legislație UE, soluțiilor de transpunere în legislația națională a actelor UE prioritare și de complexitate sporită în contextul implementării Acordului de Asociere.

În acest context, dna Natalia Suceveanu a menționat că de la cea de-a IV-a reuniune pînă astăzi, atît Centrul de armonizare a legislației, cât și autoritățile de specialitate din Republica Moldova au beneficiat de o expertiză consistentă din partea colegilor români, care au furnizat o multitudine de instrumente (măsurile naționale de transpunere, tabele de concordanță, rapoarte ale Comisiei Europene privind stadiul de implementare a legislației UE, etc.) și au oferit asistenţă tehnică ad-hoc, juridică şi de specialitate, cu soluții de transpunere corectă și fidelă a actelor europene de o complexitate sporită.  

Subsecretarul de stat, domnul Costin Radu Canţăr, a subliniat necesitatea asigurării continuității în ceea ce privește dialogul instituțional bilateral în materia armonizării legislative cu dreptul Uniunii Europene și a dat asigurări că va continua acordarea spijinului tehnic necesar, în vederea implementării legislației europene.

În cadrul ședinței,  a fost discutată și utilitatea identificării ariilor în care  poate fi extinsă cooperarea. Astfel, a fost explorată și una dintre temele urmărite cu predilecție și anume, delegarea experților  români  la Centrul de armonizare a legislației din Republica Moldova,  în scopul consolidării practicii de lucru cu acquis-ul UE  în cadrul procesului de transpunere a acestuia, fapt care va contribui la eficientizarea instituțiilor moldovenești în domeniul armonizării legislative.

De asemenea, părțile au decis să fie relansate stagiile de perfecționare ale experților Centrului de armonizare în cadrul Direcției de specialitate a Ministerului Afacerilor Externe al României,  precum și organizarea acestor stagii profesionale și pentru funcționari din cadrul autorităților de specialitate din țara noastră, având atribuții în domeniul armonizării legislative, la autorități de specialitate omoloage din România. 

Menționăm că, reuniunea a V-a a Comisiei mixte continuă cooperarea inițiată cu ocazia primei reuniuni a Comisiei, care s-a desfășurat pe 2-3 iulie 2012, la București, și asigură continuitatea și convergența demersului de fortificare a relațiilor de cooperare în direcția apropierii Republicii Moldova de standardele și legislația UE prin implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Linia fierbinte anticorupție: (+373 22) 20 14 20

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: (+373 22) 23 33 40
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 6214305     Soluție
 
Servicii
Close