Prima / Comunicate de presă » Republica Moldova va găzdui a treia ediție a forumului moldo-român în domeniul justiției imprimare
Republica Moldova va găzdui a treia ediție a forumului moldo-român în domeniul justiției
28.06.2018    

Secretarul de stat, Eduard Serbenco, a participat la lucrările celei de-a cincea sesiuni a Comisiei interguvernamentale Republica Moldova - România pentru integrare europeană, desfăşurată la Bucureşti. În cadrul grupului de lucru sectorial, s-a discutat cu omologii români cooperarea bilaterală pe diferite domenii de interes comun, asistența tehnică acordată de partea română Republicii Moldova și organizarea celei de-a III-a ediții a Forumului moldo-român în domeniul justiției.

Sesiunile Comisiei interguvernamentale Republica Moldova - România pentru integrare europeană reprezintă un format care implică participarea oficialilor de rang înalt din 14 instituţii din Republica Moldova şi România. Justiţia constituie unul dintre domeniile tradiţionale incluse pe agenda Comisiei. În cadrul grupului de lucru sectorial, Eduard Serbenco a purtat discuții cu secretarul de stat al Ministerului Justiției din România, Sofia Mariana Moț, fiind abordate și agreate, de comun acord, obiectivele de cooperare bilaterală pentru cel de-al doilea semestru al anului curent, precum și identificate priorități de cooperare pentru anul următor. Scopul acestora este de a spori eficiența și a contribui la intensificarea rezultatelor atinse la nivel instituțional în promovarea acțiunilor aferente sectorului justiției potrivit Agendei de Asociere RM - UE.

Elementul central al actualei cooperări bilaterale în domeniul justiției îl reprezintă Planul de acțiuni între cele două ministere. Întrucăt Planul de acțiuni 2016-2018 a intrat în ultimul an de aplicare, măsurile cuprinse fiind îndeplinite cu succes, s-a convenit promovarea măsurilor în vederea colectării propunerilor pentru un nou Plan de acțiuni in domeniul justiției între ministerele de resort din România și Republica Moldova pentru perioada 2019 - 2020. Acesta urmează să cuprindă acele măsuri care au rolul de a oferi asistență tehnică Republicii Moldova în cadrul procesului de reformă a justiției și a sprijini parcursul european al Guvernului de la Chișinău.

De asemenea, ținând cont de succesul reuniunii extraordinare a Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar din România și a Comitetului național de consultanță și coordonare a punerii în aplicare a dreptului umanitar din Republica Moldova, Ministerul Justiției din România a apreciat ca fiind utilă facilitarea dialogului dintre reprezentanții acestora prin organizarea unei noi reuniuni.

Totodată, s-a agreat asupra continuării întâlnirilor anuale ale Grupului de lucru tehnic în domeniul cooperării judiciare, al tratatelor și relațiilor internaționale, prin schimb de bune practici și identificarea de soluții legislative și practice.  Același obiectiv s-a stabilit și pentru Grupul de lucru pe problematica elaborării actelor normative și procesului legislativ.  Respectivele măsuri urmează a fi desfășurate în trimestrul IV al anului curent.

În scopul fortificării platformei de comunicare în domeniul justiției, instituită în formula Forumului România - Republica Moldova, s-au inițiat discuțiile privind organizarea, la Chișinău, în toamna anului 2018, a celei de-a III-a ediții. Acesta va întruni în discuții reprezentanții instituțiilor din domeniul justiției din cele două state la nivel decizional și tehnic.  

Partea română și-a exprimat disponibilitatea de a  oferi expertiza și a susține Ministerul Justiției de la Chișinău în accesarea proiectelor de finanțare regională, monitorizarea cărora se asigură în cadrul Ministerului Justiției de la București prin intermediul unei subdiviziunii specializate.

Menționăm că, Comisia interguvernamentală Republica Moldova - România pentru integrare europeană reprezintă unul dintre instrumentele-cheie prin care se materializează în practică obiectivele Parteneriatului strategic dintre Republica Moldova și România pentru integrarea europeană și își desfășoară lucrările alternativ, la Chișinău și București. Actuala ediție a fost co-prezidată Viceprim-ministru pentru integrare europeană al Republicii Moldova, Iurie Leancă şi Victor Negrescu, Ministrul delegat pentru Afaceri Europene al României.

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Linia fierbinte anticorupție: (+373 22) 20 14 20

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: (+373 22) 23 33 40
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 6214308     Soluție
 
Servicii
Close