Prima / Comunicate de presă » Proiectul Legii privind măsurile și serviciile destinate copiilor cu comportament deviant a fost aprobat de Guvern imprimare
Proiectul Legii privind măsurile și serviciile destinate copiilor cu comportament deviant a fost aprobat de Guvern
29.06.2018    

Guvernul a aprobat proiectul de lege elaborat de Ministerul Justiției privind măsurile și serviciile destinate copiilor cu comportament deviant. Proiectul de lege propune reglementarea principiilor de lucru, măsurile și serviciile destinate copiilor din această categorie, autoritățile responsabile și procedurile de acțiune, precum și drepturile și obligațiile părților implicate. 

Proiectul de lege urmărește acoperirea unui vid legislativ și anume, lipsa unor prevederi legale care să reglementeze statutul copilului sub vârsta răspunderii penale sau contravenționale, care a săvârșit o faptă prevăzută de legea penală sau contravențională.

Astfel, în privința copilului care nu este pasibil de răspundere penală, dar care a săvârșit o faptă prevăzută în Codul penal se propun un șir de măsuri, cum ar fi: supravegherea specializată, plasamentul în serviciul de tutelă/curatelă sau de tip familial, precum și plasamentul în serviciul de tip rezidențial sau plasamentul în serviciul de tip rezidențial cu specializare înaltă.

Pentru copilul care a săvârșit o faptă prevăzută de legea contravențională, dar nu este pasibil de răspundere contravențională, poate fi stabilită măsura supravegherii specializate. Măsura plasamentului în cadrul unui serviciu de tutelă/curatelă, de tip familial sau rezidențial poate fi stabilită doar în cazul în care, după stabilirea măsurii supravegherii specializate, copilul săvârșește în continuare fapte prevăzute de legea contravențională.

Măsura supravegherii specializate constă în menţinerea copilului în familia sa, cu condiţia respectării de către acesta și membrii familiei a unor obligaţii, cum ar fi:

- urmarea cursului de învățământ obligatoriu;

- utilizarea unor servicii sociale specializate de zi;

- urmarea unor tratamente medicale, programe de consiliere sau psihoterapie;

- interzicerea de a frecventa anumite locuri sau de a avea legături cu anumite persoane.

În cazul în care menţinerea în familie nu este posibilă din considerente obiective, de exemplu, din lipsa membrilor familiei sau atunci când măsura nu poate fi executată din cauza neglijenței părinților ori reprezentantului legal, se propune ca organul abilitat de lege să poată institui plasamentul acestuia în serviciile de tutelă/curatelă, de tip familial sau rezidenţial. Pe toată durata măsurilor destinate copilului cu comportament deviant, vor fi asigurate în beneficiul acestuia servicii specializate și cu specializare înaltă pentru a-l asista în procesul de corectare a comportamentului. Asemenea servicii urmează a fi asigurate atât pentru cei rămași în familie, cât și pentru cei din plasament.

Aceste măsuri vor fi aplicate pe perioade determinate de către autoritatea tutelară teritorială în a cărei rază se află domiciliul copilului și instanță judecătorească. Tipul măsurii se va selecta cu acordul părinților, reprezentantului legal sau a persoanei în grija căruia se află copilul. În cazul dezacordului, ei au dreptul să conteste decizia autorității tutelare în instanță judecătorească.

Pentru detalii, poate fi consultat integral proiectul de lege și nota informativă.

Pentru mai multe informații, contactați

Serviciul Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției

tel: (+373 22) 20 14 86, e-mail: presa@justice.gov.md

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Linia fierbinte anticorupție: (+373 22) 20 14 20

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: (+373 22) 23 33 40
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 6214329     Soluție
 
Servicii
Close