Prima / Comunicate de presă » Respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități discutată la Tiraspol imprimare
Respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități discutată la Tiraspol
11.07.2018    

Astăzi, la sediul Organizației pentru Securitate și Coperare în Europa (OSCE) din Tiraspol, a avut loc şedinţa grupurilor de lucru pentru drepturile omului (GLDO), în prezența reprezentanţilor din cadrul formatului de negocieri „5+2". Delegația Chișinăului a fost condusă de către Secretarul General de Stat al Ministerului Justiției Anatolie Munteanu, președintele grupului de lucru.

Tema centrală a discuțiilor purtate în cadrul ședinței GLDO a fost respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. Pentru a avea un dialog eficient și informativ cu reprezentanții Tiraspolului pe acest subiect, membrii GLDO au prezentat următoarele aspecte:

-          Cadrul normativ și de politici în domeniul respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități;

-          Spectrul serviciilor sociale existente/în dezvoltare pentru persoanele cu dizabilități;

-          Asigurarea mobilității persoanelor cu dizabilități fizice;

-          Asigurarea accesibilității persoanelor cu dizabilități la infrastructura socială.

Lucrările ședinței au decurs într-o manieră constructivă, fiind manifestată o deschidere reciprocă în vederea examinării minuțioase a problemelor existente în domeniul de referință și identificării căilor de rezolvare a acestora

În cadrul viitoarelor ședințe, GLDO vor fi abordate o multitudine de subiecte, asupra cărora urmează a fi depuse eforturi sporite în vederea orientării spre calitate și spre rezultate concrete în măsură să rezolve problemele stringente ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Astfel se vor purta discuții în domeniul protecției drepturilor copiilor aflați în situații de risc, repatrierii copiilor victime ale traficului, prevenirii violenței și exploatării copiilor în mediul on-line, prevenirii și combaterii violenței domestice, protecției persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA împotriva acțiunilor de discriminare/segregare și resocializarea acestora.

Menționăm că la 15 iunie curent, la sediul Misiunii OSCE din Chișinău a avut loc prima şedinţă a GLDO, cu participarea reprezentanţilor din cadrul formatului de negocieri „5+2". În cadrul ședinței părțile au salutat reluarea activității acestui grup de lucru, după o pauză de mai bine de 5 ani, exprimând deplina deschidere pentru a dezvolta interacțiunea pe această platformă tehnică de dialog și a aborda un spectru larg de probleme actuale ce vizează drepturile omului.

Necesitatea creării structurii specializate (GLDO) a fost determinată de importanța subiectului și de faptul că protecția și promovarea drepturilor omului pe ambele maluri ale Nistrului constituie una din prioritățile importante pentru un act de guvernare axat pe statul de drept și a fost convenită în cadrul întrevederii de lucru a reprezentanţilor politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din 15 februarie curent.

 

 

 

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Linia fierbinte anticorupție: (+373 22) 20 14 20

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: (+373 22) 23 33 40
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 6217756     Soluție
 
Servicii
Close