Prima / Comunicate de presă » Ministrul Justiției s-a întâlnit cu Președintele Curții Supreme de Justiție a Croației imprimare
Ministrul Justiției s-a întâlnit cu Președintele Curții Supreme de Justiție a Croației
20.07.2018    

Ministrul Justiției, Victoria Iftodi, s-a întâlnit cu Președintele Curții Supreme de Justiție a Republicii Croația, Đuro Sessa. Cei doi oficiali au discutat despre competențele instanțelor superioare a ambelor state, uniformizarea practicii judiciare și relația cu curțile europene.

„Percepția publicului față de sistemul judiciar din Republica Moldova este negativă și acest fapt se datorează mai multor factori, printre care independența redusă a judecătorilor, practica judiciară neuniformă și motivarea insuficientă a hotărârilor judecătorești. Proiectele de legi promovate de Guvern în cadrul reformei justiției vin să schimbe această situație și sunt de o importanță crucială pentru soluționarea acestor probleme" a declarat Victoria Iftodi. În acest sens, experiența Croației, care este primul stat din Uniunea Europeană ce a implementat cu succes Capitolul 23 (privind sistemul judiciar și drepturile fundamentale) a acquis-ului comunitar, reprezintă un interes sporit în procesul de reformare a justiției din Republica Moldova.

Președintele Curții Supreme a subliniat că transparența sistemului judiciar, a procesului de accedere în funcția de judecător, promovare a acestora în sistem, precum și integritatea și profesionalismul judecătorilor sunt premisele de bază pentru o încredere sporită a societății în justiție.

De asemenea, cei doi oficiali au mai discutat despre competențele celor două instanțe superiore din Republica Moldova și Croația, reducerea sarcinii per judecător, accesul în funcția de judecător prin intermediul unor instituții specializate în instruirea viitorilor profesioniști și importanța jurisprudenței europene în procesul de modernizare a justiției.

Reamintim că ministrul Justiției, Victoria Iftodi, se află într-o vizită de lucru în Republica Croația în perioada 19-20 iulie, la invitație omologului croat.

 

Pentru mai multe informații, contactați

Serviciul Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției

tel: (+373 22) 20 14 08/ e-mail: presa@justice.gov.md

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: (+373 22) 23 33 40
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 7078484     Soluție
 
Servicii
Close