Prima / Comunicate de presă » Expertize judiciare efectuate în CNEJ, recunoscute internațional imprimare
Expertize judiciare efectuate în CNEJ, recunoscute internațional
31.07.2018    

În cadrul Centrului Național de Expertiză Judiciară (CNEJ), subordonat Ministerului Justiției, vor fi acredite adițional 2 tipuri de expertiză judiciară: în domeniul dactiloscopiei (identificarea persoanelor în baza amprentelor digitale) și expertiza circumstanțelor accidentelor rutiere. Rapoartele acestor tipuri de expertiză, de asemenea, vor fi recunoscute pe teritoriul Uniunii Europene și rezultatele expertizelor vor fi valabile pentru cauzele înaintate la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO). 

Laboratorul de expertize criminalistice din cadrul CNEJ a primit acreditarea un an în urmă și este primul laborator acreditat din țara noastră. Acest fapt  atestă corespunderea activității laboratorului cu cerințele internaționale, conform mai multor criterii tehnice, de mediu, management și de personal. În prima jumătate a anului curent au fost efectuate 68 expertize în cazuri de accidente rutiere, dintre care 60 la solicitarea instanței de judecată sau a organelor de urmărire penală și 8 la solicitarea persoanelor fizice.

Menționăm că, expertiza judiciară este o activitate ce implică cercetări minuțioase, cunoștințe speciale și procedee științifice efectuate de persoane competente. Aceasta se efectuează la solicitarea instanțelor de judecată, organelor de urmărire penală, persoanelor fizice și juridice interesate. Concluziile înscrise în raportul de expertiză servesc drept probe în procesul judiciar, dobândite prin metode științifice. Expertul judiciar este asemeni unui judecător științific. În majoritatea cazurilor, finalitatea actului de justiție și calitatea deciziei judiciare depind de concluziile acestuia.

 

Pentru mai multe informații, contactați

Serviciul Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției

tel: (+373 22) 20 14 08, e-mail: presa@justice.gov.md

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31; Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 9551573     Soluție
 
Servicii
Close