Prima / Comunicate de presă » Serviciile medicale din penitenciare vor fi reorganizate imprimare
Serviciile medicale din penitenciare vor fi reorganizate
02.11.2018    

Ministerul Justiției împreună cu alte autorități publice centrale caută soluția optimă pentru reformarea integrală a domeniului serviciilor medicale destinate persoanelor din penitenciare. În acest scop, la inițiativa Ministerului Justiției a fost convocată o ședință de lucru la care au fost prezentate și analizate câteva opțiuni pentru reorganizarea asistenței medicale în sistemul penitenciar. Instituțiile de stat implicate în procesul decizional urmează să decidă în comun asupra uneia sau să formuleze alte propuneri.

Secretarul general de stat din cadrul Ministerului Justiției, Anatolie Munteanu, a prezidat ședința de lucru evidențiind necesitatea stringentă de remanieri la nivel de sistem. Acestea vizează independența medicilor în exercitarea atribuțiilor profesionale, calitatea asistenței medicale acordate, extinderea gamei serviciilor medicale, dotarea cu utilaj medical și medicamente suficiente.

În scopul inițierii procesului de reorganizare, delegați ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Finanțelor, Casei Naționale de Asigurări în Medicină, Centrului de Implementare a Reformelor, Procuraturii Generale și donatorilor externi, împreună cu reprezentanții Ministerului Justiției și Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) au analizat   opțiunile identificate.

În baza recomandărilor formulate de Consiliul pentru prevenirea torturii din Republica Moldova, Comitetul împotriva torturii al Organizaţiei Naţiunilor Unite și Grupul de lucru privind Evaluarea Periodică Universală al ONU, se propune opțiunea de a transfera gestiunea unităților medicale din penitenciare în subordinea directă a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, astfel încât deținuții să beneficieze de servicii medicale prevăzute de Programul Unic, ei fiind privați de libertate nu și de alte drepturi. Alte opțiuni prevăd crearea unei subdiviziuni separate responsabile de serviciile medicale în sistemul penitenciar, fiind în subordinea ANP sau a Ministerului Justiției, fie crearea unei autorități publice care să fie gestionată de Ministerul Justiției, similar instituțiilor medicale ale Ministerului Apărării și Ministerului Afacerilor Interne.

În urma analizei prezentate a avantajelor și dezavantajelor fiecărei opțiuni, reieșind din impactul și complexitatea subiectului abordat, iar în consecință din necesitatea implementării în practică a opțiunii selectate, urmează ca autoritățile publice centrale să decidă în comun asupra modalității de reformare a sistemului de acordare a asistenței medicale persoanelor custodiate.

Menționăm că, în cele 17 penitenciare din țară  activează 191 medici.

        

        

Pentru mai multe informații, contactați

Serviciul Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției

tel: (+373 22) 20 14 08, e-mail: presa@justice.gov.md

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31; Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 9753236     Soluție
 
Servicii
Close